Donald Trump – USA:s nye president

Beskedet till Trump: Saknas röster inför kvällens omröstning

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump har ställt ett ultimatum till republikanerna i representanthuset: rösta igenom den nya sjukförsäkringsreformen – annars får ni leva med Obamacare.

Talmannen Paul Ryan har meddelat att det fortfarande saknas röster inför kvällens omröstning och frågat vad presidenten tycker att han ska göra, rapporterar CNN.

– Vi får se vad som händer, sa Trump till reportrar tidigare under fredagen.

Representanthuset i den amerikanska kongressen skulle under natten mellan torsdag och fredag svensk tid ha röstat om den nya sjukförsäkringsreformen. Men med bara några timmar kvar stod det klart att stödet bland ledamöterna inte var tillräckligt stort för att "American Health Care Act" skulle kunna gå igenom. Kevin McCarthy, majoritetsledare i representanthuset, meddelade då att omröstningen skjutits upp.

Slutförhandlat

Donald Trump har den senaste veckan försökt övertyga skeptiska republikanska ledamöter, framför allt det så kallade frihetsutskottet. De konservativa ledamöterna i utskottet tycker att det nya förslaget är för likt Obamacare och vill se mindre statligt inflytande över människors liv. För att blidka dem har flera justeringar och tillägg gjorts till det nya förslaget.

Till slut skickade Trump Vita husets budgetchef Mike Mulvaney till ett möte med republikaner i representanthuset för att meddela att det nu är slutförhandlat: Om Trumps reform inte röstas igenom kommer Obamacare bli kvar.

Omröstningen väntas nu äga rum runt klockan 20.30 svensk tid. På torsdagen meddelade Demokraterna att en av partiets representanter inte kommer att kunna närvara eftersom han ska begrava sin hustru. Det innebär att Trump-reformens förespråkare måste säkra 215 röster för att få igenom förslaget i representanthuset. Inga demokrater väntas rösta för den nya sjukvårdsreformen, vilket gör att max 22 republikaner kan rösta emot för att förslaget ska godkännas.

Vore stor prestigeförlust

Representanthusets talman Paul Ryan har under ett möte med Donald Trump på fredagen meddelat att det fortfarande saknas röster och att läget ”inte ser bra ut”, uppger en republikansk källa för CNN. Ryan ska även ha frågat vad Trump tycker att han ska göra.

Att riva upp och ersätta Obamacare var ett av Donald Trumps viktigaste vallöften och ett nej till reformen vore en stor prestigeförlust för den amerikanske presidenten. På fredagen fick Donald Trump frågan vad som händer om förslaget inte går igenom.

– Vi får se vad som händer, svarade han kort.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka blommor och överraska någon med en vacker bukett - beställ här.

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Nattens omröstning om Trumpcare inställd

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

Obamacare

Paul Ryan