Sista orden från diktatorns bror: ”Jag attackerades med sprej”

1 av 4
NYHETER

Diktatorn Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam ska ha förgiftats av två kvinnliga nordkoreanska agenter på flygplatsen i Kuala Lumpur.

I ambulansen ska han ha avslöjat hur han mördades:

– Han sa att han blivit attackerad med kemisk sprej, säger en malaysisk källa till AP.

Kim Jong-nam pekades länge ut som tronföljare till Nordkoreas tidigare ledare Kim Jong-il. Men i stället föll lotten på 46-åringens halvbror Kim Jong-un som nu styr landet.

Nu spekuleras det i att Nordkoreas diktator har beordrat lönnmordet på sin halvbror.

46-årige Kim Jong-nam var under måndagen på väg från Kuala Lumpur till Macao i Kina. Men på flygplatsen ska han plötsligt ha blivit sjuk.

”Nordkoreanska agenter flydde i taxi”

Sydkoreanska medier rapporterar att 46-åringen befann sig utanför säkerhetskontrollen i en shoppingdel av Kuala Lumpurs internationella flygplats när han blev förgiftad av två kvinnliga nordkoreanska agenter som sedan flydde flygplatsen i en taxi.

Hur han förgiftades är i nuläget oklart och det förekommer olika versioner.

Enligt de första rapporterna om lönnmordet ska Kim Jong-nam ha blivit stucken med giftnålar av de kvinnliga agenterna. Senare under tisdagskvällen uppger en malaysisk källa att diktatorns halvbror i ambulansen på väg till sjukhus lämnat uppgifter om hur han förgiftades.

– Han sa att att han blivit attackerad med en kemisk spej, säger källan enligt AP.

Kim Jong-nam ska direkt ha känt sig dålig och sökt vård på flygplatsen, enligt den malaysiska polisen. Men när hans hälsa försämrades beslutades att han skulle föras till en akutmottagning men 46-åringens liv gick inte att rädda.

Jong-nam: Tog tag i mig

Han dog innan ambulansen nådde Putrajaya-sjukhuset.

– Den avlidne sa att han upplevde det som att någon tog tag i honom och höll om hans ansikte bakifrån, säger Fadzil Ahmat vid den malaysiska polisen till Reuters.

Han säger också att Jong-nam ska ha beskrivit att han upplevde en brännande känsla i ögonen efteråt.

Fadzil Ahmat uppger att det ännu är okänt hur Kim Jong-nam dog och att en rättsmedicinskundersökning kommer att genomföras.

– Ännu har vi inga misstänkta men utredningen pågår och vi ser över en del möjligheter att få ledtrådar, säger Fadzil Ahmat till Reuters.

Kim Jong-nam var Nordkoreas förre diktator Kim Jong-ils äldste son. Han pekades länge ut som den som skulle ta över styret av landet när Jong-il gick bort men ska enligt AP ha fallit i onåder i början av 2000-talet.

Jong-nam ska 2001 ha stoppats på väg till Japan med ett falskt pass för att försöka ta sig till Disneyland, skriver AP. 46-åringen har också uttalat sig negativt om hur hans hemland styrdes. Till en japansk tidning uppges han ha kritiserat landets sätt att låta makten gå i arv.

Han har under den större delan av 2000-talet levt i exil i Macao och i stället blev det hans yngre halvbror Kim Jong-un som tog över makten i Nordkorea när fadern dog 2011.

Utsatt för tidigare mordkomplotter

Kim Jong-nam ska tidigare ha utsatts för mordförsök. I oktober 2012 rapporterade sydkoreanska åklagare att de gripit en nordkoreansk man som erkänt sig vara spion. Spionen ska också ha uppgett att hans mål var att arrangera en bilolycka där Kim Jong-nam skulle dö, enligt AP.

I Sydkorea spekuleras det nu i att Kim Jong-un beordrat lönnmordet på sin halvbror. Ett motiv som nämns är att diktatorn försökt röja undan alla hot mot honom som landets ledare. En teori gör gällande att Jong-nam ska ha varit Kinas ”favorit” och att de sett den nu mördade 46-åringen som en potentiell efterträdare till Jong-un – om något skulle hända den nuvarande diktatorn.

– Kim Jong-nam är en person som Kina skulle kunna kontrollera och som det nordkoreanska folket skulle ha förtroende för, säger Kang Chunnu, författare och långväga släkting till Kim-familjen, till New York Times.

Följde Jong-nam

Lee Sung-yoon, Nordkorea-expert vid Tufts university, går ännu längre:

– Kim Jong-nam pekas ut som Pekings favorit, vilket kan betyda att om det Kinas kommunistiska styrande parti en dag störtar Kim Jong-un skulle de kunna ställa Kim Jong-nam i hans ställe, säger Nordkorea-experten till New York Times.

Cheong Seong-jang, forskare vid Sejong-institutet i Seoul, är skeptisk till att diktatorn skulle se sin halvbror som en verklig utmanare om makten i Nordkorea på grund av den äldres långvariga liv i exil.

– Men om Jong-nam har gjort något för att skada Jong-uns auktoritet så tror jag att det kan vara möjligt att Statliga rekognosceringbyrån kan ha genomfört lönnmordet på Jong-uns order, de har haft ansvaret för att nära övervaka Jong-nam, säger Seong-jang till New York Times.

ARTIKELN HANDLAR OM