Vart tog Trump vägen?

avKarin Ahlborg

WASHINGTON Då: Ett triumferande ögonblick.

Nu: Donald Trump är helt osynlig när hans nya inreseförbud presenteras.

1 av 2 | Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters
John Kelly, Rex Tillerson och Jeff Sessions under tillkännagörandet av det nya inreseförbudet.

Den 27 januari undertecknade Donald Trump sitt inreseförbud för medborgare från sju muslimdominerande länder inför stort pressuppbåd och med lika stort självförtroende.

När den nya, omskrivna ordern skrevs under på måndagen, mer än fem veckor senare, skedde det helt utan media.

Pressekreterare Sean Spicer förevigade ögonblicket och postade bilden på Twitter.

Skulle ha undertecknats förra veckan

Vid presskonferensen var Donald Trump inte ens närvarande utan skickade fram sina ministrar Tillerson, Kelly och Sessions som dock inte svarade på några frågor.

Den oberoende nättidningen Politico skriver att ingen anställd vill berätta varför presidenten inte undertecknade ordern offentligt eller varför den inte signerades redan förra veckan enligt planen.

Samtidigt är det i dag den första vardagen sedan installationen som Donald Trump inte har ett enda möte med media i form av offentliga framträdanden och pressekreterare Sean Spicer har ställt in dagens öppna pressmöte.

I stället tänker han hålla ett stängt möte med utvalda representanter.

”Oförsvarligt”

Det har inte hållits något öppet pressmöte i Vita huset på en vecka och det säger erfarna reportrar är extremt ovanligt, enligt CNN.

En anledning till den ovanligt tillbakadragna presidenten kan vara att han anses ha kapitulerat:

– Genom att dra tillbaka sin tidigare presidentorder har president Trump gjort en sak fullständigt klar: Hans ursprungliga inreseförbud var oförsvarligt - juridiskt, konstitutionellt och moraliskt, säger Robert Fergusson, domaren i Washington som först stoppade inreseförbudet, till Seattle Pi.

ARTIKELN HANDLAR OM