Minst 35 dödade av bilbomb i Kabul

Reporter: Petter J Larsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 35 människor har dödats av en bilbomb i Kabul i morse.

Attacken nära politikern Mohammad Mohaqiqs hus skadade även 42 personer, uppger Reuters.

Talibanerna har tagit på sig dådet.

1 av 2 | Foto: REUTERS
En bilbomb har exploderat i Kabul.

Minst 35 personer dog och 42 skadades av en bilbomb i Afghanistans huvudstad Kabul på måndagen, uppger Reuters. En talibansk självmordsbombare ska ha kört in i en mindre buss fylld av anställda på departementet som har hand om gruvfrågor och detonerat bomben, uppger en talesman för inrikesdepartementet, skriver TT.

Enligt talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid har terrorgruppen tagit på sig dådet.

Afghanistans president Ashraf Ghani fördömer attacken på ”civila och regeringsanställda” och inrikesdepartementet kallar det ett ”brottsligt dåd mot mänskligheten”, skriver BBC.

Nära vice regeringschefens hus

Attacken inträffade nära landets vice regeringschef Mohammad Mohaqiqs hem.

– Vi antar att bilen försökte nå herr Mohaqiqs hus men stoppades av vakter, säger en talesperson till politikern till AFP.

I området bor även många hazarer, en förföljd etnisk minoritet som för ett år sedan drabbades hårt i en attack där dussintals dödades. Det var den första attacken i centrala Kabul som IS tog på sig skulden för.

Måndagens bilbombsattack är den senaste i en rad liknande dåd i Kabul. Minst 150 personer dog när en lastbilsbomb exploderade i staden i maj och enligt FN har minst 1662 civila dött i Afghanistan under årets första halvår, skriver BBC.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN