Stor sopbrand i Eskilstuna

NYHETER

En sophög i utkanten av Eskilstuna brinner för fullt – branden har spridit sig till ett skogsparti och svart rök sprider sig i området.

– Vi kommer att vara här länge, det kommer säkert att pågå ett dygn, säger Tobias Erdsjö, inre befäl vid Räddsam Mälardalen.

Foto: Anders Kjaersgaard
Det brinner på återvinningsstationen i Lilla Nyby utanför Eskilstuna.

Branden i återvinningsstationen Lilla Nyby ska ha startat strax innan klockan 10.

– Det är i en av högarna som det börjat. Det kan vara att man har lagrat för mycket, då blir det tryck och det bildas värme och då kan det börja brinna. Men det är bara spekulationer, i nuläget vet vi inte hur branden startade, säger Erdsjö.

Det är grovsopor som brinner, allt från trä till madrasser och metallskrot.

– Det är ett flertal högar som brinner, säger Erdsjö.

Branden sprider sig

Inledningsvis spreds elden till ett skogsområde i närheten. Vid 14-tiden hade räddningstjänsten ringat in den delen av eldsvådan.

– Det är ungefär 150 gånger 50 meter som brinner. Vi har vatten och vi håller kanterna men mitt i brinner det fortfarande, säger Erdsjö.

Finns det någon risk för ytterligare spridning?

– Det är jättetorrt i marken, risken finns alltid men vi tror vi har minimerat det och har det hyfsat under kontroll om vädergudarna är med oss.

Är röken giftig?

– Röken går uppåt, så länge vindarna inte tar i borde ingen känna något, det är en bit till bostadsområden. Men om man känner obehag av röken ska man stänga dörrar och fönster och gå in.

I nuläget har ingen varning till allmänheten gått ut. Enbart en rekommendation i lokalradion.

Enligt Eskilstuna-Kuriren bekämpades elden inledningsvis bara sporadiskt med vatten. Tidningen hänvisar till personal på plats som uppger att det är Lilla Nybys vattenpostsystem som inte hållit måttet.

Ingen ska ha skadats i branden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Eskilstuna