Vittne: Vi var nära att krocka med ubåten i mörkret

Bara drygt två timmar före det att Peter Madsens ubåt anmäldes försvunnen höll ett större handelsfartyg på att krocka med farkosten i Öresund.

Det uppger ett vittne ombord för Aftonbladet.

– Det var extremt nära en kollision. Ubåten korsade farleden, endast 30 meter för om oss. Den var helt nedsläckt och jag såg den tack vare månskenet.

Uppgifterna bedöms som högintressanta av utredare på den danska polisen.

Vid midnatt i torsdags var det stora handelsfartyget på väg söderut i farleden mellan Danmark och Sverige. I vattnen mellan Köpenhamn och ön Saltholm, nordväst om Öresundsbron, såg en person som arbetade på däck ubåten Nautilus passera på mycket kort avstånd.

– Kort före att den anmäldes försvunnen, såg jag den omskrivna ubåten, säger vittnet till Aftonbladet, och fortsätter:

– Ubåten korsade farleden, endast 30 meter för om oss. Den var helt nedsläckt och jag såg den tack vare månskenet. Det var extremt nära en kollision.

Hade lanternorna släckta

Även fartygets kapten och styrman såg ubåten. De upptäckte dock farkosten först efter att den passerat. Händelsen ledde därför inte till någon åtgärd från bryggan.

Ubåten var på väg från Danmark österut, i riktning mot Sverige, med en fart på fem-sex knop. Vittnet som Aftonbladet varit i kontakt med reagerade starkt över att ubåten färdades med släckta lanternor.

– Det gör man bara inte. Särskilt inte en så pass trafikerad led som den i Öresund.

– Jag tänkte på spionubåtar från Putin, men de är nog smartare än att gå i ytläge.

Polisen: ”Viktig information”

Vittnet har skickat informationen till dansk polis. När Aftonbladet på söndagseftermiddagen pratade med Jens Møller, vice polisinspektör vid Köpenhamnspolisen och ansvarig för utredningen, hade han dock inte nåtts av uppgifterna.

– Det låter mycket spännande. Vi har efterlyst information från folk som har sett ubåten under natten men vi har inte fått kontakt med någon tidigare, säger han.

Drygt en timme senare meddelar Jens Møller att han varit i kontakt med vittnet och fått de koordinaterna där observationen ägde rum.

– Det är väldigt viktig information, så det var bra att vi fick reda på detta.

Dök upp igen dagen därpå

Två och en halv timme efter att besättningen på handelsfartyget såg Nautilus anmäldes farkosten försvunnen.

Först vid klockan 11 på fredagsförmiddagen dök ubåten upp igen, då i ett område söder om Öresundsbron – drygt en mil fågelvägen från platsen där farkosten sågs vid midnatt. En privat båt undsatte Peter Madsen, som vinkade på hjälp. Sedan sjönk ubåten mycket snabbt.

Vad som hänt under kvällen och natten är höljt i dunkel. På lördagskvällen bärgades Nautilus. Efter en teknisk undersökning kunde polisen konstatera att det inte fanns någon person ombord.

”Fått en ny förklaring”

Peter Madsen hävdar att han var ensam i ubåten när den sjönk. Tidigare har uppfinnaren sagt till polisen att han släppte av Kim Wall vid en restaurang på ön Refshaleøen vid 22.30-tiden.

Vid en presskonferens på söndagen blev det dock känt att Madsen lämnat en ny redogörelse över vad som hänt.

– Vi har fått en ny förklaring och det är mot bakgrund av den som vi nu söker i Kögebukt. I nuläget kan jag inte gå in på vad den förklaringen går ut på, säger Jens Møller.

– Vi letar med båtar och dykare nära platsen där ubåten sjönk. Sedan har vi flyg uppe som söker av ett större område.

Då det började skymma på söndagen avslutades sökinsatsen för dagen. Letandet kommer att återupptas på måndagsmorgonen.

Följ direktrapporteringen:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE