Efter rymningen: Kliniken medger brister

Foto: Foto: Sahlgrenska.
Rågården utanför Göteborg.
NYHETER

”Mats” beskriver rymningen från Rågården som enkel – trots att det inte ska gå att ta sig ut olovligen.

Klinikens egen analys av det inträffade visar på flera brister.

– Vi ser mycket allvarligt på detta, säger verksamhetschefen Alessio Degl’ Innocenti.

När mannen som vi kallar Mats rymde från den rättspsykiatriska kliniken Rågården utanför Göteborg på nationaldagen var det första gången som någon avvek under de fyra år som kliniken varit öppen.

”Ska inte gå”

Alessio Degl’ Innocenti är verksamhetschefen för rättspsykiatrin vid Sahlgrenska sjukhuset, där Rågården ingår. Han ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Det är byggt på ett sådant sätt att det inte ska gå att rymma, har Alessio Degl’ Innocenti tidigare sagt till Aftonbladet.

Har identifierat brister

Efter rymningen tillsatte kliniken en analysgrupp. Nu har ett antal brister identifierats. Mats tog sig ut genom att stå på en annan intagens axlar. Sedan tog han sig upp på taket via en glasvägg. Inget av detta ska vara möjligt att genomföra, enligt kliniken.

”Vi har upprättat en handlingsplan. Där framgår bland annat att vi ska göra en riskanalys för inventering av skalskyddets bärighet, vi ska tydliggöra hur patienterna ska få vistas på innergårdarna och vi ska se till att det endast finns fasta inventarier där”, skriver Alessio Degl’ Innocenti i ett mejl till Aftonbladet.

Rymningen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Myndighetens granskning av ärendet är dock ännu inte klar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott