Regeringen – det är dags att börja prata med varandra

NYHETER

Jag har ett förslag. Att regeringens ledamöter slutar tiga för varandra om viktiga frågor.

Prata i stället. Det hjälper, jag lovar.

1 av 2

Haveriet på Transportstyrelsen är tyvärr inte ett enda haveri. Det är flera.

Dåvarande generaldirektören Maria Ågren havererade när hon fick för sig att svenska lagar inte är till för att följas.

Den nyligen avsatte styrelseordföranden borde ha fått tokspel när han fick kännedom om beslutet. Men det fick han inte. Han gjorde minsta möjliga.
I stället hutades de anställda som varnade för riskerna med att outsourca sekretessbelagda och hemliga uppgifter till icke säkerhetsklassad personal på ett privatägt företag i utlandet. Statsministern talar om svensk myndighetskultur. Jag betackar mig.

Ter sig obegripligt

Men även regeringens interna kommunikation havererade. Inrikesminister Anders Ygeman (S) var först på bollen. Han fick information om skandalen redan i januari 2016. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) två månader senare.

Ansvarigt statsråd, infrastrukturminister Anna Johansson (S) och statsminister Stefan Löfven (S) fick däremot inget veta förrän i januari i år.

För en utomstående ter det sig helt obegripligt. Om jag får kännedom om en allvarlig händelse på mitt jobb går jag inte omkring och moltiger om det. Jag tar upp det med relevanta personer, exempelvis min chef. Eller med andra kolleger.

Regeringen kniper käft

Men så gör man uppenbarligen inte i regeringen. Där kniper man käft och säger ingenting när en statlig myndighet gör sig av med information om privatpersoner, hemliga agenter, försvaret och känsliga byggnader till några glada nissar i Tjeckien som man inte vet ett dugg om. Det är bedrövligt.
Anna Johansson skyller på sin statssekreterare som fick sparken för sitt vidlyftiga resande för skattebetalarnas pengar i oktober 2016.

Först är han sällan på jobbet men när han väl är där så gör han inte det han ska, enligt Johansson. Lyckad värvning av henne. Eller har hon bara skaffat sig en syndabock?

Till och med Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson fick kunskap om haveriet på Transportstyrelsen före Anna Johansson. Det är obegripligt och säger kanske en del om Johanssons färdigheter som statsråd.

Faran är inte över

Regeringen lunchar ihop varje dag och har ett halvdagssammanträde varje torsdag. Ett råd, börja prata om saker som tynger er under de här samlingarna. Delad börda är inte tyngre och kanske finns det någon kvicktänkt i gänget som kan identifiera faror och problem. Det kan vara värt ett försök.

Varken Alliansen, SD eller V är nöjda med regeringens besked. De ställer sig, som de flesta andra, frågande till hur den interna informationen fungerar i regeringen. Inte alls verkar det som.

Än är faran alltså inte över för framför allt Anna Johansson, det kan bli en misstroendeförklaring mot henne och då måste hon lämna regeringen.

Johansson är det ansvariga statsrådet men väljer att skylla på en person som inte kan försvara sig. Det är lågt.

avLena Mellin