Hot om misstroendevotum kvar efter partiledarmöte

NYHETER

Efter mötet med Stefan Löfven om it-skandalen kring Transportstyrelsen vill ingen av oppositionens partiledare utesluta misstroendevotum mot ministrar.

Jimmie Åkesson (SD) säger att partiet väcker misstroendevotum mot Löfven om inte ansvariga ministrar avskedas. Ebba Busch Thor (KD) säger att flera ministrar är aktuella för misstroendevotum.

– Det har inte förändrats i dag, om något har det behovet stärkts.

Foto: Pontus Orre

Statsminister Stefan Löfven hade i dag bjudit in oppositionspartiernas partiledare för att informera om it-skandalen kring Transportstyrelsen. Mötet började klockan 16. När partiledarna vid 17.45-tiden kom ut från Rosenbad var Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor hård i sin kritik.

– Vi kommer att utkräva ansvar. Flera ministrar är aktuella för misstroendevotum. Det har inte förändrats i dag, om något har det behovet stärkts.

Vilka ministrar rör det sig om?

– De som har varit aktuella nu är självklart inrikesminister Ygeman, infrastrukturminister Johansson, försvarsminister Hultqvist och ytterst har vi statsministerns ansvar.

Lööf om fikauttalandet: ”Nonchalant”

Jimmie Åkesson (SD) säger att it-skandalen kring Transportstyrelsen måste få politiska konsekvenser.

– Om ingen agerar före regeringsförklaringen menar vi att statsministern måste göra någon sorts regeringsombildning där de ministrar som har ansvar för det här haveriet inte längre finns med.

Twitter skriver han: ”Om de ansvariga ministrarna ej avskedas senast vid regeringsförklaringen, väcker vi misstroende mot Stefan Löfven.”

Jonas Sjöstedt (V) säger att frågan om misstroendevotum mot ministrar fortfarande är öppen och att det är ”anmärkningsvärt att ansvarig minister inte har vetat”.

Annie Lööf (C) säger att hon inte vill gå in på vilka ministrar som kan bli föremål för misstroendeförklaring. Hon kallade dock Anders Ygemans uttalande om varför han inte informerat statsminister Stefan Löfven för ”nonchalant”. Anders Ygeman sa att informationen är av sådan art att man inte kan prata om den på fikarasten.

”Gav fler frågor än svar”

Inte heller Liberalernas Jan Björklund utesluter misstroendevotum mot statsråd.

– Nu ska vi samla ihop information och dra slutsatser utifrån detta, säger han.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra:

– Vi fick ungefär den information som gavs vid presskonferensen i går och den gav fler frågor än svar egentligen.

– Nu ska vi ta del av informationen som kommit fram i dag, inte minst vid mötena i riksdagen, och så får vi ta ställning till det. En samlad bedömning inom Alliansen.

Angående att Anders Ygeman och Peter Hultqvist haft information om it-affären utan att informera Löfven säger Anna Kinberg Batra:

– Jag har inte tagit del än av hur de har svarat. Jag tar frågan på stort allvar.

Lövin: ”Ytterst allvarlig händelse”

Vid 18.30-tiden kom statsminister Stefan Löfven ut från mötet.

– Vi ägnade en timme och trekvart åt detta sammanträde och partiledarna fick ställa alla frågor som skulle ställas och få de svar som man behövde. Jag bedömer att de har fått den information som de har efterfrågat.

Frågan om misstroendevotum är upp till oppositionen, säger han.
– Det är deras beslut, det kan inte vi ha någon åsikt om. Statråden har mitt förtroende tills något annat meddelas.

Även vice statsminister Isabella Lövin (MP) var med på mötet.

– Det här är en ytterst allvarlig händelse. Man har brutit mot lagen på Transportstyrelsen och därför är det väldigt viktigt att vi gör en genomlysning av det som har hänt. Den information som i dag har getts till partiledarna har varit väldigt utförlig.