Kontroversiell våldtäktslag tas bort i Tunisien

NYHETER

Det tunisiska parlamentet har röstat för en ny lagstiftning som gör våld mot kvinnor olagligt och därmed straffbart uppger SVT Nyheter.

Syftet är att få ett slut på allt våld mot kvinnor i landet.

Även den kontroversiella våldtäktslagen – som friat våldtäksmän från straff om de gifter sig med sitt offer – kommer att tas bort.

Foto: FETHI BELAID / AFP
Demonstration i Tunisiens huvudstad Tunis 2016.

Det tunisiska parlamentet har röstat för ny lagstiftning som ska ”få ett slut på allt våld mot kvinnor” och gör det därmed både olagligt och straffbart att utöva våld mot kvinnor i den privata och offentliga sfären.

Även den kontroversiella våldtäktslagen – som tidigare kunnat friat våldtäksmän om de gifter sig med sitt offer – kommer att tas bort.

– Det är ett stort steg mot en rättsstat som respekterar mänskliga rättigheter, säger Aïda Khemiri, från den internationella kvinnorättsrörelsen WHRD (Women Human Rights Defenders) till SVT.

Väntas träda i kraft nästa år

Lagen innefattar både fysiskt, psykiskt, sexuellt, och ekonomiskt våld och kommer att skydda kvinnor mot våld i nära relationer och trakasserier på offentliga platser, vilket är ett utbrett problem i Tunisien.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch uppger 47 procent av de tunisiska kvinnorna att de någon gång har utsatts för våld i nära relationer

– Den här lagen kommer skydda oss mot trakasseri på internet och på jobbet, något som markerar början på ett progressivt och fritt Tunisien, säger Aïda Khemiri till SVT.

Lagen väntas träda i kraft nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tunisien