Turkisk polis sköt gummikulor mot prideparad

Foto: BULENT KILIC / AFP
NYHETER

Turkisk polis har stoppat en prideparad i Istanbul.

Enligt AFP så ha det skjutits gummikulor mot deltagarna.

1 av 4 | Foto: MURAD SEZER / TT NYHETSBYRÅN

Prideparaden ska ha genomförts utan tillstånd då myndigheterna i Istanbul för tredje året i rad förbjudet den, skriver BBC.

Myndigheterna stoppar paraden med hänvisning till "oro för deltagarnas säkerhet" och den ”allmänna ordning”.

Tidigare under söndagen började deltagare samlas för att ändå genomföra paraden samtidigt som turkisk polis också började samlas i centrala Istanbul för att stoppa människor för att ta sig fram.

Organisatörerna bakom pride sa i ett uttalande tidigare på söndagen att de ska genomföra paraden för att visa att de inte är rädda:

”Vi är här och vi kommer inte ändra oss”.

– Det är uppenbart att det rör sig om en fredlig marsch som är en del av våra grundlagsskyddade rättigheter, säger arrangören Lara Ozlen till AFP.

Vid 17.25 uppgav AFP att polisen ska ha inlett ett försök att skingra den folkmassa som samlats för att genomföra prideparaden. Polisen ska ha avlossat gummikulor mot deltagarna.

Ett 40-tal deltagare ska ha blivit beskjutna för att förhindra dem att röra sig vidare från platsen. Polisen använde även tårgas. Minst fyra personer greps, skriver TT.

Senast en prideparad tilläts i Istanbul, 2014, samlade den uppemot 100 000 deltagare och var en av de största demonstrationerna i den muslimska världen för hbtq-personers rättigheter, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM