Brott

22-åring erkänner: Körde ned irakisk demonstration

Av: 

Johanna Bäckström Lerneby

Susanna Nygren

NYHETER

Den 22-åring som körde in i en demonstration med irakier under söndagen har erkänt. Händelsen utreds av polisens hatbrottsgrupp. Förundersökningsledare Zandra Persson menar att det är ett tydligt hatbrott.

– Han säger att han gör det för att markera. Att han inte tycker att de ska vara i landet, säger hon.

Den 22-åring som körde sin bil in i en demonstration för asylrätt är misstänkt för hatbrott. Han har erkänt gärningen och är försatt på fri fot.

Mannen är också polisanmäld för att ha gjort en liknande körning in i demonstrationen en dag tidigare. Även den händelsen har han erkänt.

– Även det har han medgivit, säger Zandra Persson.

Det var vid 22.30 i söndags som en man körde in i den demonstration som pågår utanför Migrationsverket i Malmö. På platsen demonstrerar ett 20-tal irakier mot att de fått avslag på sin asylansökan.

Ingen demonstrant skadades men mannen ska ha kört in i ett antal demonstrationsskyltar och sedan kraschat in i ett träd.

Zandra Persson, polisens hatbrottsgrupp, menar att ärendet har hög prioritet.

– Vi kommer prioritera detta. Det är ett tydligt hatbrott med många som var berörda av det. Och att det skedde på denna platsen, utanför Migrationsverket.

22-åringen är misstänkt för hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen, brott mot vapenlagen och misshandel. Han ska ha använt pepparsprej mot folk på plats och dessutom haft en kniv.

Volvon som användes ägs av en 22-årig man hemmahörande i Skåne.

Flera källor har pekat ut 22-åringen som en aktiv nazist som bland annat ska ha deltagit i demonstrationer och studiecirklar hos Nordiska Motståndsrörelsen, NMR. 

–  Bilen som körde in i demonstrationen är skriven på den här killen. Tre personer som befann sig på plats när det hände har identifierat honom som föraren, säger Peter Andersson, Researchgruppen.

Aftonbladet har sökt Nordiska motståndsrörelsen för en kommentar.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Malmö