Uppdraget: Smutskasta Trump-utredaren

NYHETER

Trumps stab söker med ljus och lykta efter information som kan användas mot Robert Mueller, den särskilda utredare som granskar Trumpkampanjens påstådda kopplingar till Ryssland, samt hans anställda.

Syftet är att sabotera Muellers utredning, uppger amerikanska medier i dag.

Samtidigt har Trumps personlige advokat hastigt avgått.

1 av 2 | Foto: REUTERS X00961

Robert Mueller och hans stab är mitt inne i utredningen mot Donald Trump och de påstådda kopplingarna till Ryssland. En utredning som verkar oroa och störa presidenten så pass mycket att han vidtar en rad olika åtgärder.

Trump har nu satt sina egna medarbetare på att gräva fram allt de kan hitta om Mueller och hans team, i syfte att misskreditera utredningen eller till och med hitta en anledning sparka Mueller, skriver New York Times.

Bland annat undersöker man om personer inom Muellers stab skänkt pengar till demokratiska politiker, vilka klienter man tidigare haft samt vilken relation Mueller har till den sparkade FBI-chefen James Comey.

I en New York Times-intervju tidigare i veckan sa Trump att han visste att vissa av Muellers medarbetare hade ”intressekonflikter” och att han skulle redovisa dem ”vid något tillfälle”.

Enligt Washington Post har Trump också rådfrågat sin stab om vilka befogenheter han har för att benåda sina medarbetare eller familjemedlemmar om de någon gång skulle fällas för brott i samband med Muellers utredning.

Uppgifter som väcker förvåning i Washington.

– Om Trump tror att han kan benåda sig själv, sina medarbetare och sina barn, samt begränsa eller till och med sparka Mueller, då är vi på väg mot en konstitutionell kris som får Watergate att se ut som en småsak, säger historikern Michael Beschloss till MSNBC, uppger DN.

Granskar företag

Muellers granskning inkluderar nu även transaktioner som inbegriper företag som tillhör presidenten, rapporterar Bloomberg.

Tidigare i veckan varnade Trump Mueller från att låta utredningen komma för ”långt ifrån” Ryssland, och indikerade att precis den här typen av granskning av hans affärer skulle vara ett övertramp från Muellers sida.

På fredag kom även uppgifter att Trumps personlige advokat Marc Kasowitz lämnar sitt uppdrag. Anledningen är i skrivande stund okänd, men Kasowitz hamnade nyligen i blåsväder efter att ha svarat en person som krävt hans avgång med orden: ”Fuck you”.

Även Kasowitzs talesperson Mark Corallo slutar.

ARTIKELN HANDLAR OM