Manifestation attackerades – flyttas till Medborgarplatsen

På tisdagskvällen skadades tre personer i en manifestation på Mynttorget, efter att ha attackerats av högerextrema Nordisk ungdom.

Nu flyttas aktivisterna, som vill stoppa deportationerna till Afghanistan.

– Varje dag dödas människor i attacker i Afghanistan, men Migrationsverket har stängt sina ögon, säger Amir Nabizadeh.

Sedan i söndags har en grupp aktivister samlats på Mynttorget nedanför Kungliga slottet i Stockholm.

Vid lunchtid på onsdagen var de omkring 150 personer, de flesta sittande på liggunderlag. Många är afghaner men en del andra samlades också för att visa sitt stöd.

Gruppen protesterar mot deportationerna till Afghanistan, som de menar är allt för farligt för att utvisas till.

Systern fick avslag

Amir Nabizadeh bor i Munkedal i Bohuslän och har kommit till Stockholm för manifestationen. Amir har fått uppehållstillstånd, medan hans syster har fått avslag.

– Vi har samlats för att våra kompisar, våra familjer, våra barn, har fått avslag. Varje dag dödas människor i attacker i Afghanistan, men Migrationsverket har stängt sina ögon, säger Amir Nabizadeh.

Flyttas till Medborgarplatsen

Gruppen som kallar sig Ung i Sverige har skickat in ett brev till Mikael Ribbenvik, där de skriver att Afghanistan inte kan betraktas som säkert. Förhoppningen är att Migrationsverkets generaldirektör ska komma ned till manifestationen.

Vid 13-tiden meddelades att manifestationen kommer flyttas till Medborgarplatsen.

Demonstranterna kommer gå från Mynttorget under skydd från polisen klockan 17.30. Gruppen hade sökt tillstånd för manifestationen i slutet av förra veckan, men demonstrationen har hittills inte varit tillståndsgiven.

– Nu har vi kommit överens om att de är villiga att flytta till Medborgarplatsen och vi håller på att titta på ett tillstånd för det, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen.

Men polisen har inte sett någon anledning att avbryta manifestationen.

– Vi har ju grundlagar som styr det här, som gäller exempelvis mötesfrihet. En sammankomst på offentlig plats har ju ett starkt skydd. Men Medis är ett bättre alternativ, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen.

Tre personer skadades lindrigt

Vid 20-tiden på tisdagen kom en grupp från högerextrema Nordisk Ungdom och störde manifestationen på Mynttorget.

– De började skrika mot oss, och var mycket arga, säger Amir Abizadeh.

Enstaka poliser fanns på plats och tillkallade förstärkning.

– Det dök upp ett drygt 15-tal människor som skanderade, och gick till någon form av angrepp. De kastade pyroteknik som ledde till att tre personer skadades lindrigt, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Utreds av hatbrottsgrupp

Sedan dess har polisen förstärkt sin närvaro vid Mynttorget. En anmälan om misshandel utreds av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp.

Polisen vill inte uttala sig närmare om hotbilden.

– Vi gör kontinuerliga bedömningar, säger Lars Byström.

Nordisk ungdom försökte även stoppa Pride-paraden i lördags.

– Det är alltid bekymmersamt när den här typen av angrepp sker. Vår uppgift är att olika typer av manifestationer ska kunna äga rum utan att störas av andra, bara för att någon annan har en annan åsikt, säger Lars Byström, presstalesperson vid polisen.

Publisert:

LÄS VIDARE