Ny forskning: Kaffe kan förlänga livet

Är du en kaffedrickare? Då har du stora chanser att leva längre. Det menar två nya forskningsstudier.

– Det är tydligt att kaffe kan ingå i en hälsosam diet och livstil, säger Veronica W. Setiawan, en av studiernas huvudförfattare.

Ny forskning visar att kaffe kan förlänga ditt liv.
Ny forskning visar att kaffe kan förlänga ditt liv.

Kaffedrickandet är en naturlig del av många människors liv, och för somliga kan en dag utan den uppiggande drycken innebära katastrof.

Nu visar två nya forskningsstudier, båda publicerade i Annals of Internal Medicine, att kaffe till och med kan öka människors livslängd.

18 procent lägre risk

– Vi kan inte säga att kaffedrickande kommer att förlänga ditt liv, men vi ser ett samband. Om du dricker kaffe, drick upp! Om du inte är en kaffedrickare borde du överväga att bli det, säger studieförfattaren Veronica W. Setiawan.

Den första studien tittade på statistisk information om dödlighet hos 520 000 kaffedrickare och icke-kaffedrickare från tio europeiska länder. Den andra studien följde 185 000 personer av olika etnicitet under en 16-årsperiod. Tidigare har information om kaffets påverkan på mörkhyade personers livslängd saknats, vilket gör studien viktig och speciell.

De testpersoner som drack en kopp kaffe om dagen löpte tolv procent lägre risk att dö i förtid än dem som inte drack kaffe. Den bästa effekten kunde ses hos dem som drack minst tre koppar kaffe om dagen – där minskade risken med 18 procent. Detta gällde oavsett om kaffet innehöll koffein eller inte, skriver EurekAlert.

”Elixireffekt”

Kaffedrickandet förmodas minska risken för sjukdomar i matspjälkningssystemet och hjärt- och kärlsjukdomar. Även risken att dö av stroke, diabetes och lung- och njursjukdomar var lägre hos dem som drack kaffe.

Tidigare studier har även visat tecken på att kaffe minskar risken för flera typer av cancer, diabetes, leversjukdomar, Parkinsons sjukdom och andra kroniska sjukdomar, skriver Science Daily.

– Kaffe innehåller många antioxidanter och fenoler som spelar en viktig roll i förebyggandet av cancer. Trots att studien inte visar ett orsakssamband eller pekar ut vilka kemikalier i kaffe som har den här ”elixireffekten” är det tydligt att kaffe kan ingå i en hälsosam diet och livstil, säger Veronica W. Setiawan.

Världshälsoorganisationen (WHO) har tidigare klassat kaffe som ett cancerframkallande ämne kopplat till cancer i urinblåsan. Förra året gick organisationen dock ut med att att kaffe kan minska risken för cancer i lever och livmoder, enligt Science Daily.

PLUS: Ditt morgonkaffe kan vara en kolesterolbomb
Publisert:

LÄS VIDARE