Allras vd Alexander Ernstberger hoppar av

Brottsmisstänkte Alexander Ernstberger lämnar posten som vd för det skandalomsusade pensionsbolaget Allra.

Det uppger företagets ordförande Gunnar Axén för Svenska Dagbladet.

Ernstberger sitter häktad för grov trolöshet mot huvudman. Nu lämnar han vd-posten i Allra, skandalbolaget som misstänks ha blåst pensionssparare på miljontals kronor.

”Fokus ligger på att bolagets verksamhet ska kunna bedrivas utan störningar av den pågående rättsliga processen. Därmed har vice vd Christer Swaretz tagit över vd-rollen fullt ut och med fulla befogenheter tills vidare”, skriver styrelseordföranden Gunnar Axén i ett sms till Svenska Dagbladet.

Två häktade

Ernstberger och Olle Marcusson, vd för Allras fondbolag i Luxemburg, häktades i fredags. De misstänks ha lurat pensionssparare på miljonbelopp genom olagliga transaktioner.

Enligt tingsätten finns det en risk att vd:n flyr eller försöker påverka utredningen om han skulle försättas på fri fot.

Levde lyxliv

Flera personer i Allras högsta ledning ska ha tillskansat sig minst 150 miljoner kronor genom att att betala överpriser för värdepapper till en mellanhand.

Aftonbladet har tidigare avslöjat hur Alexander Ernstberger och den andre huvudägaren i Allra – David Persson – levde i lyx med sportbilar, flådiga hus och en egen helikopter.

Åtal i fallet ska vara väckt senast den 27 oktober.

Publisert:

LÄS VIDARE