USA varnade för julattacker redan i november

NYHETER

Amerikanska utrikesdepartementet varnade sina medborgare för en ökad risk för terrorattacker i Europa redan i november – särskilt i samband med jul- och nyårshelgerna

I ett uttalande avråder myndigheten från besök på festivaler och marknader.

Enligt uppgift till Die Welt ska det i flera dagar ha funnits indikationer om en attack riktad mot en julmarknad i Berlin.

Foto: Getty Images
Tysk polis vid julmarknaden i Berlin

USA:s utrikesdepartementet gick ut med varningen den 21 november. Myndigheten hänvisar i ett uttalande på sin hemsida till ”trovärdig information” om att bland annat terrorgrupperna IS och al-Qaida planerar attentat i Europa – inte minst i samband med jul- och nyårshelgerna.

En annan risk är enligt myndigheten att terrorsympatisörer och radikaliserade personer på egen hand, och utan förvarning, genomför terrordåd.

Amerikanska medborgare som reser i Europa uppmanas att vara extra vaksamma vid sevärdheter, i kollektivtrafiken och på andra folktäta offentliga miljöer samt religiösa platser.

LÄS OCKSÅ:

Detta har hänt: Julattacken i Berlin – vad vi vet just nu

En rad blodiga terrordåd

Under hela 2016 har vaksamheten varit hög i Europa efter en rad blodiga terrordåd i Frankrike, Belgien och Tyskland.

Den misstänkta lastbilsattacken i Berlin fördöms nu av USA.

– Tyskland är en våra närmaste vänner och starkaste allierade, och vi står tillsammans med Berlin i kampen mot alla som angriper vårt sätt att leva och hotar våra samhällen, säger Ned Price, Vita husets talesman för säkerhetsfrågor, i ett uttalande enligt AFP.

Undes tisdagen publicerade Die Welt uppgifter om att det funnits indikationer om en attack riktad mot en julmarknad i Berlin i flera dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM