Åke, 55, knivmördad i sitt hem – ”en fruktansvärd förlust”

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Åke Persson, 55, föll offer för det meningslösa våldet – hans sambos ex begärs nu häktad för att ha huggit ihjäl honom av heder och svartsjuka.

Han sörjs av familj, vänner och arbetskollegor.

– Att han nu är borta är en fruktansvärd förlust, säger en kollega.

Åke Persson, 55, låg och vilade på soffan i hemmet som han delade med sin sambo sedan några år tillbaka.

Men plötsligt stormade gärningsmannen in och högg Åke gång på gång med en kniv. I dag begärdes Åkes sambos ex häktad på sannolika skäl för mordet. Enligt hans advokat förnekar han kategoriskt brott.

Attacken skedde framför ögonen på den misstänkta gärningsmannens lilla dotter.

– Det här är ett fruktansvärt dåd som har förstört livet för så många personer i Åkes närhet, säger en av Åkes gamla vänner.

”Känd profil”

I sitt jobb som bovärd och reparatör på kommunala fastighetsbolaget Bollnäs bostäder blev Åke Persson ett välkänt ansikte och en omtyckt medmänniska för många fler än bara sin familj.

– Han var ju en ganska känd profil i Bollnäs eftersom han arbetade där han arbetade. Och väldigt snäll och trevlig, hjälpte alla, säger en av hans vänner.

En kollega berättar att han arbetade med Åke Persson i över 20 års tid.

– Vi jobbade ju i lag och han ställde upp på alla sätt och vis. Som människa var han fruktansvärt hjälpsam mot alla runtomkring. Det kan nog många i hans bekantskapskrets hålla med om. Att han nu är borta är en fruktansvärd förlust, säger kollegan.

”Trivdes med livet”

Enligt vännerna var Åke Perssons stora intressen i livet fiske och att vara i Hälsingeskogarna.

– Han älskade att röra sig i skogen och särskilt fiske var en sysselsättning han trivdes med, säger en vän.

För några år sedan träffade han sin nya sambo.

– De sprang på varandra och började träffas och så blev de ett par. Han trivdes med livet, säger vännen.

Men i bakgrunden fanns den nya sambons 45-årige ex-sambo som inte kunde acceptera att kvinnan träffat en ny man. 2002 var ex-mannen inblandad i det uppmärksammade hedersmordet på Fadime Sahindal, ett mord som han falskeligen erkände för att skydda sin den mördade kvinnans pappa.

2015 dömdes han för hot mot bland andra ex-sambons familj sedan han bland annat uttryckt att "blod skulle flyta". Dessförinnan hade han sökt upp hennes släktingar och ringt hotfulla samtal där han kallade henne för ”älskling”.

Hotades flera gånger

Under perioder ska också Åke Persson ha tagit emot allvarliga hot - utan att ha fått något gehör för sina polisanmälningar. Han ska också ha ansökt om flera kontaktförbud gällande 45-åringen vilket de aktuella åklagarna inte har beviljat.

– Det handlar om heder och svartsjuka. De anmälde hoten gång på gång på gång men polisen gjorde ingenting. Det är helt sjukt hur det har hanterats, säger en vän med insyn i den senaste tidens händelseutveckling.

I lördags nådde hoten sin kulmen när Åke Persson höggs ihjäl i hemmet i Bollnäs. I samma soffa satt Åkes sambos lilla dotter som hon har tillsammans med den misstänkta gärningsmannen.

– Det är så fegt att döda någon som ligger och slumrar i en soffa. Och att han gjorde det inför sin dotter som tyckte så mycket om Åke är helt fruktansvärt, säger en av Åkes vänner.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bollnäs

Brott