Här får cancersjuke Hampus sitt livs överraskning – träffar sina stora idoler

NYHETER

Hampus Lisell Monthan, 10, har haft cancer i mer än halva sitt liv.

Han hade sett fram emot att träffa sina idoler Jocke ”Jockiboi” och Jonna Lundell på Barncancergalan i höstas. Men då var han för dålig för att kunna vara på plats.

Efter att hans mamma hört av sig till Aftonbladet fick Hampus sitt livs överraskning.

Föräldrarna hade sagt att de skulle åka och hälsa på morfar som precis flyttat. Men när Hampus ringde på dörren var det inte alls morfar som öppnade utan hans stora idol, Youtubestjärnan Jocke ”Jockiboi” Lundell.

Hampus har tittat på Jocke och hans fru Jonna Lundells videokanaler i flera år och drömt om att få träffa dem på riktigt.
– Jag blev så överraskad när det var han som öppnade dörren, säger Hampus som till en början var lite chockad.

Kände igen allt

Efter bara några minuter släppte det. Jocke och Jonna välkomnade Hampus och hans familj i lägenheten de nyligen flyttat in i. Och för Hampus var rummen redan välbekanta.
– Jag känner igen lägenheten från videoklippen, säger Hampus som berättar att han sett nästan allt som paret gjort de senaste två åren.
I köket Jocke spelade Jocke in sin senaste så kallade ”prank-video” där han försökte lura Jonna att äta lasagne med delar av hans avrakade skägg i. Hampus säger att han tycker att ”pranksen” Jocke och Jonna gör är det roligaste i deras kanal, men ändrar sig snabbt.
– Jag tycker att allt de gör är roligt men på olika sätt.

LÄS OCKSÅ:

Här är barnens egna berättelser om cancer – se Magnus Wennmans bildreportage ”Ljuspunkter”

Infektionskänslig

Jocke tar fram Hampus favoritglass, jordgubbsstrut, och de hittar direkt flera gemensamma intressen att prata om. Parets nya hund Affe som gör galna saker, andra Youtube-stjärnor och tv-spel. Hampus säger att han skulle vilja starta en egen kanal när han blir större.
– Det viktigaste är att du satsar på att göra saker som du själv tycker är roligt, tipsar Jonna.
Hampus berättar att han tycker att många saker är roliga. Fast en del kan han inte göra nu eftersom han är för infektionskänslig.

Mycket ovanlig cancerform

Utifrån sett är det inte mycket som vittnar om hur allvarligt sjuk Hampus är. För bara två veckor sedan var han inlagd på barnintensiven efter att ett virus satt sig på hjärtat. Men Hampus och hans familj har blivit vana vid sjukhus. Han var bara 4,5 år när han fick sin första cancerdiagnos, akut lymfatisk leukemi.

Efter mer än två års behandling skulle han vara helt återställd men på sin åttaårsdag fick han veta att han drabbats av en ny form av cancer, benmärgssjukdomen MDS.

Så istället för att äntligen få ta bort sin port-a-cat-dosa som satt inopererad under huden åkte han hem med en ny cancerdiagnos. Hans mamma Linn berättar om resan som sedan dess pendlat mellan hopp och förtvivlan.
– MDS är precis som leukemi en blodsjukdom men den är väldigt ovanlig. Bara 32 barn i hela Europa har haft det och Hampus är den andra i Sverige, säger mamma Linn.

Hoppas på det bästa

När det gäller behandling har läkarna därför fått rådgöra med specialister i övriga världen. För Hampus har det blivit strålning, cytostatika och två benmärgstransplantationer.
– Den första transplantationen 2015 stötte hans kropp bort och efter det fick vi besked av läkaren om att prognosen såg mörk ut, berättar mamma Linn. Men läkarna beslutade försöka med ännu en transplantation.

Nu hoppas familjen på det bästa.

Ett, två, tre, kör!

Hampus sitter på en stol emellan Jocke och Jonna. Filmaren Danjal har satt igång inspelningen och Hampus ska få vara med och göra en tävling till videokanalen som har drygt en halv miljon prenumeranter. Han får frågor om Jocke och Jonna som bara går att svara på om man är ett stort fan. Och det är Hampus.
– Du har ju stenkoll på det här ju, säger Jocke imponerat.
För Hampus innebär dagarna en hel del tittande på youtube och tv-spelande. Han är för infektionskänslig för att kunna vara ute bland folk och drömmer om att kunna börja skolan igen.

Nu har han hemundervisning och skajpar ibland med sin klass.

Handlar bara om glädje

Jocke säger att Hampus är en av de coolaste 10-åringar han träffat.
– Jag var inte alls så här modig när jag var i din ålder utan vågade knappt prata, säger Jocke.
Modet, hoppet och viljan är det Hampus lever på nu. Men just i dag handlar det bara om glädje. Hampus säger att mötet med Jocke och Jonna är något han kommer leva på länge.
– Det ska bli så kul att visa det här tv-inslaget och bilderna för mina kompisar, säger han.

Fotnot: Dagen efter att mötet fick Hampus besked om att benmärgssjukdomen MDS är tillbaka efter transplantationen, och att han även är på väg att utveckla cancerformen akut myeloisk leukemi (AML). Hampus och familjens kamp mot cancern fortsätter.

ARTIKELN HANDLAR OM