Assads djävulska plan för att krossa rebellerna

avMartin Schori

1 av 2

Rebeller och civila evakueras nu från helvetet i Aleppo till Idlib.

Snart är hela den syriska revolutionen samlad på ett ställe.

– Genom att samla alla fientliga invånare ihop med extremisterna i Idlib så har du begränsat problemet till ett område. När det är gjort kan regimen slå till hårt, säger Faysal Itani vid Atlantic Council.

På måndagen återupptogs evakueringen av civila och rebeller ur Aleppo. Destinationen är Idlib, ett område väster om Aleppo som är den väpnade oppositionens sista fäste (om man inte räknar med IS).

Politiska bedömare varnar nu för att den syriska regimens evakuering är en del av en djävulsk plan: att skapa en ”dödslåda” i Idlib.

Tidigare var den mycket splittrade oppositionen uppdelad på flera platser i landet. I och med Aleppos fall – och evakueringarna – kommer i princip alla kvarstående rebeller att befinna sig på en plats: Idlib.

50 000 militanta islamister

Idlib är sedan tidigare ett fäste för militanta sunnimuslimska rebeller. När regimen evakuerade rebeller ur Homs och Damaskus förorter bussades även dem till Idlib. Där finns nu 50 000 beväpnade islamister, de flesta tillhörande Army of conquest, en allians av flera hårdföra grupper som intog Idlib i mars 2015.

Nu får de sällskap av de rebeller som fanns kvar i Aleppo, både moderata och hårdföra, samt många civila som Bashar al-Assad anser vara förrädare eftersom de levde bland rebellerna i östra Aleppo.

– Regimen vill förbereda invånarna i Syrien psykologiskt på idén att Idlib är Syriens Kandahar, säger journalisten Ibrahim Hamidi till AP.

”Syriens Kandahar”

Kandahar är en provins i Afghanistan som blev bas för talibanerna. Enligt Hamidi kommer närvaron av så många islamister i Idlib att göra det enklare för regimen att motivera ett stort anfall mot Idlib – och krossa alla delar av den syriska revolutionen en gång för alla.

– Omvärlden kommer inte göra speciellt mycket väsen, säger Faysal Itani vid Atlantic Council till AP.

Idlib, en stad väster om Aleppo med 165 000 invånare, är dessutom av stor strategisk vikt för Assad. Om han vinner Idlib öppnas nämligen en regimkontrollerad väg från Aleppo ända ner till Damaskus.

Skulle Assad lyckas med det har dock fler problem kvar: terrorsekten IS, som just nu genomför flera offensiver i landet, samt de kurdiska soldaterna som tagit områden i norr.

ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

Syrien