Donald Trump – USA:s nye president

Forskare paniksparar klimatdata – oroliga för Trumps ministrar

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

NEW YORK. Nu är det klart – Trump vill se Rick Perry som energiminister.

Samtidigt kopierar klimatforskare oersättlig miljödata, eftersom de är oroliga över att de kommer att försvinna under Trumpadministrationen.

– Förhoppningsvis låter de allt vara kvar, men annars är vi förberedda, säger miljöforskaren Nick Santos.

Republikanen Rick Perry

Under onsdagsmorgonen, lokal tid, bekräftade Trumps övergångsstab att det blir Rick Perry, 66, som nomineras till posten som energiminister.

”Under sin tid som Texasguvernör skapade Rick Perry ett företagsklimat som resulterade i miljontals nya jobb och sänkta energipriser”, säger tillträdande president Trump om sitt val i ett pressmeddelande.

”Han kommer att ha samma inställning som energiminister för hela vårt land.”

Miljöchef stämde sin myndighet

Texasguvernören har sagt att han vill avskaffa energidepartementet, som han nu väntas bli chef över. Perry sitter i styrelsen för två oljebolag, som försöker få regeringen att godkänna den omstridda oljeledningen i North Dakota, skriver Reuters. Han har i en bok beskrivit Al Gore som en falsk profet.

Flera andra av Trumps tilltänkta ministrar, inkluderat tillträdande presidenten själv, har ifrågasatt forskarnas enighet kring att klimatförändringarna verkligen sker.

Scott Pruitt har presenterats som chef för EPA, det amerikanska Naturvårdsverket, som han i sin roll som Oklahomas justitieminister stämde. Även han är en stark försvarare för fortsatt användning av kol och olja. Så sent som i maj hävdade han att det inte finns några vetenskapliga bevis för människans påverkan på jordens uppvärmning.

– Att ge Pruitt jobbet är som att anställa en pyroman för att bekämpa bränder, menar Michael Brune, ledare för en av USA:s största miljöorganisationer, skriver CNBC.

Sparar miljödata på servrar

Som en konsekvens av valresultatet och de ministrar Trump presenterat har nu klimatforskare börjat spara kopior på olika typer av statliga klimatmätningar, skriver The Washington Post.

– Jag kände mig tidigare lite paranoid när jag tänkte så här, men nu helt plötsligt ser det möjligt realistiskt, säger Nick Santos, miljöforskare på University of California till tidningen.

Han började i helgen att skapa kopior på materialet för att spara så mycket som möjligt på en icke-statlig server. Där kommer den att bli tillgänglig för allmänheten, säger han.

– Att göra det här är bara en bra sak. Förhoppningsvis låter de allt vara kvar. Men om det inte blir så är vi förberedda.

Trump om klimatförändringar: ”Ingen vet”

Trump har haft möten med klimataktivisterna Al Gore och Leonard DiCaprio så sent som förra veckan. I en intervju med Fox News Sunday beskrev han dem som ”bra möten” och fick han frågan var han stod i frågan om klimatet just nu. Han svarade att ingen vet om klimatförändringarna faktiskt sker.

– Jag går in för det med ett öppet sinne. Ingen vet riktigt, och det är inget som är konkret och sker snabbt, säger Donald Trump i intervjun som sändes i söndagseftermiddags.

Han har mjuknat i klimatfrågan och medgav för New York Times att människan kan ha något med global uppvärmning att göra. I november 2012 skrev Trump den numera berömda tweeten att klimatförändringarna är en bluff som Kina hittat på.

”Konceptet med global uppvärmning skapades av och för kineserna för att slå ut amerikanska fabriker”, skrev han då.

ANNONS

Shoppa Bianca Ingrossos nya kollektion på Gina Tricot

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

TRUMPS REGERING

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Rick Perry

Donald Trump

USA

Klimat & miljö