Rex Tillerson nominerad till utrikesminister

avGustaf Tronarp

1 av 2

Den Putin-vänlige oljebolagschefen Rex Tillerson föreslås till posten som USA:s nästa utrikesminister.

Det beskedet ger Donald Trumps övergångsteam i ett uttalande.

”Han förkroppsligar den amerikanska drömmen”, skriver gruppen.

Under de kommande fyra åren heter USA:s utrikesminister Rex Tillerson. I alla fall om den blivande presidenten Donald Trump får som han vill.

Nu står det nämligen klart att Tillerson, som är vd för oljebolaget Exxon Mobil och står nära Rysslands president Vladimir Putin, nomineras till den mycket centrala posten i Trumps kabinett.

Hyllas för sitt hårda arbete

I ett uttalande skriver Donald Trumps övergångsteam att Rex Tillerson ”förkroppsligar den amerikanska drömmen”.

”Genom hårt arbete, hängivenhet och smarta affärsuppgörelser steg Rex i graderna och blev vd för Exxon Mobil, ett av de största och mest respekterade företagen i världen. Hans uthållighet, breda erfarenhet och djupa förståelse för geopolitik gör honom till ett utmärkt val”, heter det i uttalandet.

Nära Putin

Valet av Tillerson har väckt stor uppmärksamhet, inte minst eftersom han står nära Vladimir Putin och regimen i Kreml. Som vd för Exxon Mobil har den blivande utrikesministern genomdrivit stora affärer med Ryssland.

Enligt Washington Post är det få amerikaner som står närmre Putin än Tillerson gör. 2013 tilldelades Rex Tillerson en medalj av den ryske presidenten, som ett tecken på vänskapen mellan de två.

TRUMPS REGERING