Utvisade diplomaterna har landat i Moskva

NYHETER

Tidigt på måndagen kom de 35 diplomater som utvisats ur USA hem till Ryssland igen. De landade på Moskvas flygplats vid sex-tiden på morgonen, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

På nyårsdagen lyfte specialplanet från Washington DC. Ombord fanns de diplomater med familjer som på order av president Obama tvingats lämna landet. Enligt presidenten arbetar alla 35 för den ryska underrättelsetjänsten.

En av flera sanktioner

Det var i torsdags som Obama meddelade att diplomaterna skulle utvisas. De fick då 72 timmar på sig att lämna landet. Detta är en av flera sanktioner som Obama har meddelat kommer att riktas mot Ryssland. Förutom att utvisa diplomaterna stängde presidenten även två ryska anläggningar i Maryland och New York. Skälet till sanktionerna är de misstänkta hackerattackerna i samband med det amerikanska presidentvalet.

Moskva har upprepade gånger nekat till anklagelserna om cyberattacker. Och ett visst medhåll har kommit från den valde presidenten Donald Trump och hans stab. De har flera gånger uttryckt sin skepsis över uppgifterna om att ryska dataintrång kan ha påverkat presidentvalet i USA. Framförallt var det gäller påstådda intrång i mejlkorgar hos högt uppsatta inom det demokratiska partiet.

Trump: ”Vill att de ska vara säkra”

Senast under helgens nyårsfirande i sitt semesterhus i Mar-a-Lago, Florida, sade Trump att han tycker att den amerikanska underrättelsetjänsten ska vara försiktiga med att peka ut Ryssland som skyldiga till cyberattackerna.

– Jag vill bara att de ska vara säkra, eftersom att det är en ganska allvarlig anklagelse, sade Donald Trump inför ett samlat pressuppbåd rapporterar bland andra the Guardian.

– Jag vet mycket om hackning och det är svårt att bevisa vem som ligger bakom. Jag vet också saker som ingen annan vet, sade Trump och lovade att han skulle utveckla vad den informationen består i senare i veckan, ”på tisdag eller onsdag”.