Clapper: Ryssland bakom attackerna mot USA-valet

NYHETER

Högt uppsatta ryska beslutsfattare ligger bakom attackerna mot det amerikanska presidentvalet.

Det säger USA:s underrättelsechefer när de under torsdagen frågades ut i senaten.

– Vi står ännu stadigare bakom den slutsatsen nu, säger James Clapper, nationell underrättelsechef.

1 av 6 | Foto: KEVIN LAMARQUE / TT
James Clapper under dagens senatsutfrågning.

Presidentvalet i USA utsattes för ett flertal nätattacker. Fingret pekades tidigt mot Ryssland. När valet var över sa avgående president Barack Obama också rakt ut att det var Ryssland som låg bakom attackerna och att han tagit upp frågan direkt med president Vladimir Putin.

– Jag sa att de måste sluta, annars får det allvarliga konsekvenser, sa Obama då.

Även CIA och FBI uppgav därefter att ryska aktörer låg bakom attackerna.

”För att skapa förvirring”

Och under torsdagen frågades USA:s högsta underrättelsechefer ut om hackerattackerna i senatens försvarsutskott. Även de sa att Ryssland utan tvekan var inblandade samt att bara de högsta ryska beslutsfattarna kan ha fattat beslut om det.

– Vi står ännu stadigare bakom den slutsatsen i dag, säger USA:s högste underrättelsechef James Clapper under senatsutfrågningen.

Han sa också att ”ryska aktörer” har spritt falsk information på sociala medier för att skapa tvivel och förvirring i syfte att försvaga västliga regeringar.

Clapper säger också att den ryska inblandningen påverkat valet men att det inte ”påverkat rösträkningen”, skriver Washington Post.

Han ville däremot inte gå in på vilket motiv Ryssland har haft till hackerattacker och de andra nätmetoder de använt sig av för att påverka valutgången.

Medborgarna ska informeras

Däremot sa Clapper att han ska verka för att myndigheterna så snart som möjligt kan offentliggöra en rapport med sådana slutsatser.

– Medborgarna måste få veta så mycket om det här som möjligt, säger Clapper under utfrågningen enligt NPR.

Även den republikanske senator John McCain tryckte behovet av att informera amerikanerna om vad som pågår.

– Ingen fråga är viktigare för inrikessäkerheten än att USA har förmågan att hålla fria och rättvisa val utan utländsk påverkan. Alla amerikaner bör vara alarmerade av de ryska attackerna mot vår nation, säger McCain, enligt NPR.

Under utfrågningen kommenterade James Clapper ockå indirekt kritiken mot USA:s underrättelseorgan som kommit från blivande president Donald Trump anklagas ha riktat mot myndigheterna.

– Det är skillnad på hälsosam skepsis och missaktning, säger Clapper.

James Clapper fick också frågan om det ryska agerandet under presidentvalet var att klassa som en krigshandling. Något han inte ville kommentera då han inte anser att det är underrättelsetjänsten uppgift.

Trump ska informeras

Men han beskriver Ryssland som en cyberaktör som utgör ”ett stort hot” mot den amerikanska regeringen, militären, diplomatin, handeln och viktig infrastruktur.

President Barack Obama ska ha fått en detaljerad dragning av den rapport som underrättelsemyndigheterna väntas presentera nästa vecka under torsdagen. Blivande president Donald Trump ska få samma information under fredagen.

Republikanske senator Lindsey Graham frågade i senaten om James Clapper var redo att bli ”utmanad av Trump” angående sina slutsatser om den ryska inblandningen.

– Jag tror det. Jag och mina kollegor är glada att bli utmanade och redo att utveckla våra åsikter, säger Clapper enligt New York Times.

Så sent som i måndags twittrade Donald Trump ifrågasättande om vad han kallar den ”så kallade ’ryska hackningen’”.

FAKTA

Attackerna mot presidentvalet

▪▪ Under 2016 har flera omfattande dataintrång uppdagats i USA, flera av dem kopplade till valrörelsen. I somras drabbades Demokraterna av flera attacker, som presidentkandidaten Hillary Clinton skyllde på ryska hackare. President Barack Obama ville då inte utesluta att Ryssland försökte påverka valutgången till Donald Trumps fördel.
▪▪ I början av oktober anklagade amerikanska underrättelsemyndigheter ryska regeringen för att ligga bakom hackattacker mot företag och institutioner i USA. De påstådda dataintrången hade enligt myndigheterna gjorts i syfte att påverka valrörelsen. En talesperson för Kreml avfärdade uppgifterna som ”nonsens”.
▪▪ I mitten av december pekade både FBI och CIA, liksom USA:s underrättelsechef, ut Ryssland som skyldigt till cyberattackerna under presidentvalet. Vid en presskonferens i Vita huset den 16 december sade president Barack Obama att konsekvenser väntar Ryssland.
▪▪ I slutet av december utvisade USA 35 ryska diplomater och president Obama utlovade sanktioner mot Ryssland med hänvisning till de misstänkta cyberattackerna.
Källa: DNI (Director of National Intelligence), The New York Times (TT)