John McCain

Clapper: Ryssland bakom attackerna mot USA-valet

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Högt uppsatta ryska beslutsfattare ligger bakom attackerna mot det amerikanska presidentvalet.

Det säger USA:s underrättelsechefer när de under torsdagen frågades ut i senaten.

– Vi står ännu stadigare bakom den slutsatsen nu, säger James Clapper, nationell underrättelsechef.

Presidentvalet i USA utsattes för ett flertal nätattacker. Fingret pekades tidigt mot Ryssland. När valet var över sa avgående president Barack Obama också rakt ut att det var Ryssland som låg bakom attackerna och att han tagit upp frågan direkt med president Vladimir Putin.

– Jag sa att de måste sluta, annars får det allvarliga konsekvenser, sa Obama då.

Även CIA och FBI uppgav därefter att ryska aktörer låg bakom attackerna.

”För att skapa förvirring”

Och under torsdagen frågades USA:s högsta underrättelsechefer ut om hackerattackerna i senatens försvarsutskott. Även de sa att Ryssland utan tvekan var inblandade samt att bara de högsta ryska beslutsfattarna kan ha fattat beslut om det.

– Vi står ännu stadigare bakom den slutsatsen i dag, säger USA:s högste underrättelsechef James Clapper under senatsutfrågningen.

Han sa också att ”ryska aktörer” har spritt falsk information på sociala medier för att skapa tvivel och förvirring i syfte att försvaga västliga regeringar.

Clapper säger också att den ryska inblandningen påverkat valet men att det inte ”påverkat rösträkningen”, skriver Washington Post.

Han ville däremot inte gå in på vilket motiv Ryssland har haft till hackerattacker och de andra nätmetoder de använt sig av för att påverka valutgången.

Medborgarna ska informeras

Däremot sa Clapper att han ska verka för att myndigheterna så snart som möjligt kan offentliggöra en rapport med sådana slutsatser.

– Medborgarna måste få veta så mycket om det här som möjligt, säger Clapper under utfrågningen enligt NPR.

Även den republikanske senator John McCain tryckte behovet av att informera amerikanerna om vad som pågår.

– Ingen fråga är viktigare för inrikessäkerheten än att USA har förmågan att hålla fria och rättvisa val utan utländsk påverkan. Alla amerikaner bör vara alarmerade av de ryska attackerna mot vår nation, säger McCain, enligt NPR.

Under utfrågningen kommenterade James Clapper ockå indirekt kritiken mot USA:s underrättelseorgan som kommit från blivande president Donald Trump anklagas ha riktat mot myndigheterna.

– Det är skillnad på hälsosam skepsis och missaktning, säger Clapper.

James Clapper fick också frågan om det ryska agerandet under presidentvalet var att klassa som en krigshandling. Något han inte ville kommentera då han inte anser att det är underrättelsetjänsten uppgift.

Trump ska informeras

Men han beskriver Ryssland som en cyberaktör som utgör ”ett stort hot” mot den amerikanska regeringen, militären, diplomatin, handeln och viktig infrastruktur.

President Barack Obama ska ha fått en detaljerad dragning av den rapport som underrättelsemyndigheterna väntas presentera nästa vecka under torsdagen. Blivande president Donald Trump ska få samma information under fredagen.

Republikanske senator Lindsey Graham frågade i senaten om James Clapper var redo att bli ”utmanad av Trump” angående sina slutsatser om den ryska inblandningen.

– Jag tror det. Jag och mina kollegor är glada att bli utmanade och redo att utveckla våra åsikter, säger Clapper enligt New York Times.

Så sent som i måndags twittrade Donald Trump ifrågasättande om vad han kallar den ”så kallade ’ryska hackningen’”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

USA rustar i norska grottor för att skrämma Putin

ÄMNEN I ARTIKELN

John McCain

Barack Obama

Vladimir Putin

Trumps USA

Donald Trump

James Clapper

USA