Senatorns varning: ”Trumps slarv kan leda till världskrig”

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trumps vårdslöshet kan ställa USA på randen till ett tredje världskrig.

Den varningen kommer från den tunge republikanske senatorn Bob Corker, som tidigare var en nära allierad till presidenten.

– Han gör mig bekymrad. Han borde oroa alla som bryr sig om vår nation, säger Corker till New York Times.

1 av 2 | Foto: Michael B. Thomas/AP
Donald Trump.

LÄS VIDARE

Under kampanjen förra hösten var han nationell säkerhetsrådgivare åt Donald Trump – och efter valsegern lyftes han fram som en av toppkandidaterna till utrikesministerposten. Nu har dock Tennessee-senatorn Bob Corker blivit den kanske mest högljudda kritikern mot presidentens inom Republikanerna.

I en intervju med New York Times varnar Corker för att Trumps vårdslöshet riskerar att leda till ett tredje världskrig.

– Han beter sig som om han gör ”The Apprentice” eller något. Han gör mig bekymrad. Han borde oroa alla som bryr sig om vår nation.

”Vita huset har blivit ett vuxendagis”

Corker är ordförande i senatens tunga utrikespolitiska kommitté, och Trump är beroende av hans stöd i flera viktiga frågor. Det hindrar dock inte presidenten från att rikta några av sina typiska Twittersmockor mot honom.

”Senatorn Bob Corker ’bönföll’ mig om att stödja honom för omval i Tennessee. Jag sa ’NEJ’ och han hoppade av (sa att han inte kunde vinna utan det)”, skriver presidenten.

Det dröjde inte längre innan Corker kontrade:

”Det är synd att Vita huset har blivit ett vuxendagis. Någon missade uppenbarligen sitt pass i morse...”

Senatorn har meddelat att han inte tänker fortsätta efter att hans mandat går ut 2018. Men han förnekar att Trumps uteblivna stöd skulle ha något att göra med det beslutet.

– Jag vet inte varför presidenten twittrar ut saker som inte är sanna. Du vet att han gör det, alla vet att han gör det, säger Bob Corker till New York Times.

Sågar agerandet i Koreakrisen

Corker kritiserar också Donald Trumps agerande gentemot Nordkorea. En del bedömare har lanserat teorin att presidenten och utrikesministern Rex Tillerson har en noga uttänkt taktik i relationen med Kim Jong-Un. Den tanken ratar dock senatorn.

– Han skadar oss när det gäller pågående förhandlingar genom att twittra ut saker. Många tror att det pågår någon sorts ”snäll polis, elak polis”-grej, men det är helt enkelt inte sant.

Enligt Bob Corker håller de flesta republikanerna i senaten med honom.

– Den stora majoriteten förstår vad detta handlar om. De förstår volatiliteten som vi hanterar och det enorma mängden arbete som människor runtomkring honom lägger ner för att hålla honom i mitten av vägen, säger senatorn i New York Times-intervjun.

Publicerad: