Svenska dammar behöver kontrolleras bättre

Av:  TT

Tillsynen vid vattendammar behöver förbättras. Om de brister kan de orsaka stora skador på samhället. Arkivbild.
Tillsynen vid vattendammar behöver förbättras. Om de brister kan de orsaka stora skador på samhället. Arkivbild.

I Sverige finns omkring 500 vattendammar som skulle kunna orsaka stora skador på samhället om de kollapsade. En ny rapport visar att tillsynen behöver förbättras.

När det stora ovädret drabbade Europa som värst för drygt en vecka sedan riskerade en damm i Tyskland att brista. Den utsattes för ett enormt tryck av de stora regnmängderna och myndigheterna fick slita hårt för att minska belastningen.

I Sverige tar man nu höjd för att oväder kan ställa till problem även här i framtiden, skriver SVT.

– Vi ser att vi måste klimatanpassa våra anläggningar för framtida scenarier, så att vi kan hantera de större vattenvolymerna som kan förväntas framgent, säger Toni Kekkinen, vd för Fortum Sverige.

Sedan några år tillbaka har säkerheten vid svenska dammar skärpts. En ny rapport från Svenska raftnät slår dock fast att tillsynen behöver förbättras ytterligare, bland annat genom ökad kompetens hos länsstyrelserna.

– Vi ser att tillsynen från länsstyrelsen har ökat. De har varit och gjort platsbesök på våra anläggningar, även om de inte är så många så är det i alla fall en början, vi välkomnar mer resurser så de kan öka sin tillsyn och höja dammsäkerheten totalt i Sverige, säger Toni Kekkinen.

Publisert: