Stora protester mot vaccinpass i Frankrike

Coronavirusfallen skenar i Frankrike och samtidigt är vaccinationen på väg att bli mer eller mindre obligatorisk i landet.

Vaccinfrågan delar samhällen, grannar och familjer.

Runt 161 000 tog sig ut på gatorna i protester, och på flera håll uppstod våldsamheter där polis använde tårgas, enligt lokala medier.

Över hundra tusen vaccinmotståndare har visat sitt missnöje över hela Frankrike under lördagen, efter regeringens beslut att göra sprutan obligatorisk för att besöka flera offentliga platser och för vissa yrkesgrupper.

Detta är andra helgen i rad som demonstranterna ger sig ut på gatorna med skyltar prydda med texter som ”Frihet” och ”Jag är inte er försökskanin”.

Svenska Agneta Kossowski Darwish är bosatt i Paris och berättar att vaccinfrågan delar folket.

– Alla pratar om det, det pratas om det varje dag överallt. Jag pratade med grannen på bussen i dag och jag förstod att han verkligen var emot tvångsvaccin.

På flera håll i landet uppstod våldsamheter i samband med demonstrationerna.
På flera håll i landet uppstod våldsamheter i samband med demonstrationerna.
Svenska Agneta Kossowski Darwish bor i Paris.
Svenska Agneta Kossowski Darwish bor i Paris.

”Alla tycker olika”

Till och med i Agnetas egen familj råder det delade meningar.

– Det diskuteras våldsamt. Alla tycker olika. Min ena son har tagit första sprutan och den andra tvekar.

Själv har Agneta tagit båda doserna och tycker att obligatorisk vaccination låter vettigt.

– Spontant tycker jag att det är bra. Om delta nu kommer, då tycker jag att det är bra att ligga ett steg före. Sen har vi ju inte facit förrän om ett par år.

Samtidigt driver Agneta en svensk matbutik och café i Paris, och i egenskap av affärsinnehavare är hon orolig att vaccinfrågan kommer att bli ett problem.

– Om man inte har jättemycket personal, hur ska man då kontrollera varje människa som ska in i butiken? Man kommer säkert att bli osams med folk – om de får komma in eller inte.

Över hundra tusen demonstrerade på lördagen mot Frankrikes vaccinregler.
Över hundra tusen demonstrerade på lördagen mot Frankrikes vaccinregler.
Frankrikes regering har beslutat att göra coronavaccin obligatoriskt för att besöka flera offentliga platser och för vissa yrkesgrupper.
Frankrikes regering har beslutat att göra coronavaccin obligatoriskt för att besöka flera offentliga platser och för vissa yrkesgrupper.

”3 500 väldigt själviska knäppgökar”

Beslutet om de skärpta reglerna för landets ”vaccinpass” kommer samtidigt som coronavirusfallen ökar markant i landet. Frankrikes hälsominister Olivier Véran sa tidigare i veckan att 18 000 nya smittade hade registrerats på ett dygn – veckan innan var den siffran bara 7 000.

Från början av augusti kommer vaccinpasset att bli obligatoriskt för att besöka barer, restauranger, shoppingcenter och för att åka med kollektivtrafiken.

Hittills har 58 procent av Frankrikes befolkning fått minst en spruta och 48 procent är fullvaccinerade, enligt AFP.

Det är inte bara i Frankrike som delar av befolkningen har visat sin vrede mot vaccin och restriktioner.

I Dublin och Manchester har vaccindemonstranter blockerat vägar och i Australien har protester pågått i Sydney, Melbourne och Brisbane.

David Elliot, ministern för polis och räddningstjänst i New South Wales, kommenterade protesterna i Sydney:

– Vad vi såg var 3 500 väldigt själviska knäppgökar – människor som trodde att lagen inte gäller dem.

Publisert: