ISS kastad ur sin bana av ny rysk modul

Av:  TT-AFP-Reuters

De ryska kosmonatuerna Oleg Novitskij och Piotr Dubrov genomför en rymdpromenad på rymdstationen ISS den 2 juni.
De ryska kosmonatuerna Oleg Novitskij och Piotr Dubrov genomför en rymdpromenad på rymdstationen ISS den 2 juni.

Den internationella rymdstationen ISS kastades under en kort stund ur sin bana i samband med att den nya ryska modulen Nauka angjorde rymdstationen under torsdagen, enligt USA:s rymdstyrelse Nasa.

Det är första gången på elva år som Ryssland dockar en modul till ISS. Manövern såg först ut att ha lyckats utan incidenter, men tre timmar efter dockningen startade plötsligt Naukas styrraketer. Den plötsliga kraften fick ISS att flytta sig 45 grader, innan personal på marken efter trekvart kunde vända stationen rätt igen genom att starta finjusterraketer från en annan av ISS moduler.

Kommunikationen med de sju besättningsmedlemmarna på rymdstationen – två ryska kosmonauter samt tre amerikaner, en japan och en fransman – bröts kort två gånger, men Nasa tonar ner faran.

– Besättningen var aldrig i någon omedelbar fara, säger Joel Montalbano, chef för Nasas rymdprogram på en presskonferens.

20 ton tung

Till slut kunde Naukas motorer stängas av och ISS återgå till sin rätta bana. Varför den ryska modulens motorer plötsligt slogs på är oklart och ska utredas, säger Nasa.

20 ton tunga Nauka blir en av de största modulerna på ISS och kommer främst att användas för forskning och förvaring av laboratorieutrustning, men den för också med sig nya vatten- och luftsystem och kommer att förbättra levnadsförhållandena på den ryska delen av ISS.

Många förseningar

Nauka skulle först ha skickats upp redan 2007, men projektet har kantats av förseningar. Uppskjutningen skedde förra veckan från Kazakstan – och det kommer att ta ytterligare flera månader och ett antal rymdpromenader för att helt integrera modulen mot den övriga rymdstationen.

Efter incidenten har Nasa skjutit upp den andra obemannade testflygningen av Boeings Starliner-kapsel, som skulle ha påbörjat sin resa till ISS under fredagen. Den uppskjutningen är nu framflyttad till minst den 3 augusti, medan händelserna på ISS utreds.

Publisert: