Vinterkriget: ”Blir katastrof när vattenledningar fryser”

Återkommande ryska attacker sätter hård press på Ukrainas energisystem.

Men trots att vinter och minusgrader är på väg återvänder barnfamiljer nu till frontnära städer i Donetsk-området.

– När temperaturen faller till 20 minusgrader och vattenledningarna fryser blir det katastrof, konstaterar lokalreportern Sergej Gorbatenko.

När Ryssland i onsdags för sjunde gången sedan 10 oktober utsatte Ukrainas energisystem för en massiv raketattack blev effekten den värsta hittills.

Brittiska BBC Russian beskrev det som ”Ukrainas första blackout någonsin”, eftersom el, värme och ljus försvann i stora delar av landet.

I går lördag talade president Volodymyr Zelenskyj till ukrainarna i samband med årsdagen av Holodomor 1932-33.

Då, för 90 år sedan, dog omkring fyra miljoner ukrainare i en konstgjord svält, skapad av Stalins hantlangare. Varje år den 26 november ställer ukrainarna tända stearinljus i fönstren för att minnas offren för det som numera ofta beskrivs som ett folkmord.

– I dag tänder vi återigen stearinljus, eftersom Moskva försöker utplåna oss med mörker och kyla, sade Zelenskyj.

Folk tänder ljus och lägger ner blommor vid monumentet över offren för Holodomor i Kiev under lördagen.
Folk tänder ljus och lägger ner blommor vid monumentet över offren för Holodomor i Kiev under lördagen.

Nästan helt återställd

Tack vare återkommande snabba reparationer av el- och vattenledningar har ukrainarna hittills inte behövt sitta i mörker och kyla särskilt länge efter de ryska attackerna. Under lördagen kopplades den tidigare ryskockuperade staden Cherson återigen in på elnätet, två veckor efter befrielsen. Och på söndagsmorgonen kunde Kievs stadsledning rapportera att elförsörjningen var nästan helt återställd i huvudstaden.

Centrala Kiev i torsdags, efter ryska raketattacken som slog ut stadens elnät.
Centrala Kiev i torsdags, efter ryska raketattacken som slog ut stadens elnät.

Men situationen är ansträngd. Närmaste dagarna väntas dessutom snöfall och minusgrader i delar av landet, och Ukraina behöver hjälp från omvärlden. Landet har bland annat begärt elutrustning från Sverige: 100 kilometer högspänningskablar, 60 ton transformatorolja och 30 kompletta nätstationer.

– Vi jobbar just nu med att inventera vad vi skulle kunna skicka, säger Anna Anteskog på Svenska kraftnät till Sydsvenskan.

Volontärer delar ut gratis mat till människor som blivit utan el efter de senaste ryska attackerna i Vyshhorod, norr om Kiev under fredagen.
Volontärer delar ut gratis mat till människor som blivit utan el efter de senaste ryska attackerna i Vyshhorod, norr om Kiev under fredagen.

Motsatt trend

I Cherson-området och Donetsk-omådet pågår evakuering inför vintern och eftersom den ryska beskjutningen av civila fortsätter. I Cherson har ryska granater tagit 32 invånares liv sedan befrielsen den 11 november.

I Donetsk-området fortsätter också bomberna att falla och många flyr västerut. Men lokaljournalisten Sergej Gorbatenko berättar för Aftonbladet att han på senare tid noterat en motsatt trend, bland annat i Kramatorsk och Slovjansk:

– Civila måste resa härifrån, i stället återvänder de. För varje dag rör sig allt fler på städernas gator, både kvinnor och barn, trots beskjutningen. Det beror i första hand på att myndigheterna har återupprättat gasförsörjningen, vilket gjort att det har blivit varmt i husen igen, säger han och fortsätter:

– Men vintern blir hård. Redan nu är det tungt. När temperaturen faller till 20 minusgrader, värmen försvinner från lägenheterna och vattenledningarna fryser blir det katastrof. Jag kan inte förstå föräldrar som tar hit barn trots beskjutningen, trots hoten om att hamna i en kall lägenhet, säger Sergej.

Lokalreportern Sergej Gorbatenko arbetar på Radio Svoboda i Donetsk-området.
Lokalreportern Sergej Gorbatenko arbetar på Radio Svoboda i Donetsk-området.

Större delen av Ukraina har ett typiskt inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar. Det påverkar också det militära läget. När temperaturerna nu börjar falla och marken snart fryser innebär det att både de ryska och ukrainska styrkorna lättare kan förflytta sig, jämfört med den nuvarande lervällingen, konstaterar amerikanska Institute for the Study of War.

Publisert:

LÄS VIDARE