Häktas för knivdåd – gjorts fynd i husrannsakan

Daniel Kihlström/TT

Publicerad 2023-06-15

Polis och kriminaltekniker i området i Ängelholm där en tioårig flicka i måndags blev attackerad med kniv. Arkivbild.

En 34-årig kvinna häktas misstänkt för knivdådet mot en tioårig flicka i Ängelholm, men hon nekar till mordförsök.

Polisen har gjort vissa fynd i kvinnans hem som kan kopplas till andra våldsdåd mot barn i staden.

– Det är intressant givetvis, säger åklagaren Linda Seger.

Den 34-åriga kvinnan var klädd i svarta kläder när hon häktades vid Helsingborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för att ha försökt mörda en tioårig flicka med kniv i skånska Ängelholm.

Kvinnan nekar till anklagelsen om försök till mord.

– Hon har lämnat en berättelse, men den går ut på att hon har inte begått den här gärningen, säger seniora åklagaren Linda Seger efter förhandlingen.

”Kommer att överleva”

Flickan hittades svårt skadad utomhus i måndags. En man som hittade tioåringen räddade, tillsammans med polisen, hennes liv. Flickan har hörts ”mycket, mycket kort” under torsdagen, säger åklagaren.

– Det är ett väldigt allvarligt läge fortfarande, men uppgiften jag fått är att det är allvarligt men stabilt och att hon kommer att överleva, säger Linda Seger.

Kvinnan anhölls i måndags kväll och förvaras enligt häktningsframställan på rättspsyk i Helsingborg. I samband med häktningen fattade rätten beslut om att 34-åringen ska genomgå en paragraf 7-undersökning – en så kallad liten sinnesundersökning.

– Jag tycker att det är ett klokt beslut, säger Linda Seger.

Före måndagens knivattack har det under kort tid skett fyra våldsdåd riktade mot unga i Ängelholm. En okänd kvinna ska då ha angripit barn och ungdomar i åldern 9–17 år. Polisen utreder om det finns en koppling mellan den 34-åriga kvinnan och de fyra andra våldsdåden. Fynd har gjorts hemma hos kvinnan.

– Efter husrannsakan har vi gjort vissa fynd som kan kopplas till de tidigare anmälningarna, säger Christian Nordin, chef för lokalpolisområdet i en livesändning på internet som gjordes tillsammans med Ängelholms kommun.

– Vi kommer att titta på alla sådana bitar, varje ärende för sig, säger Linda Seger om fynden vid husrannsakan.

Attackerad med sten

Efter ett av de övriga våldsdåden krävdes sjukhusvård. Vid ett tillfälle användes ett käppliknande föremål, vid ett annat drogs ett barn i håret och vid ett fjärde tillfälle användes en sten som tillhygge.

TT: Har de övriga barnen som utsattes för våldsdåd blivit förhörda?

– Nu har det varit polislett tidigare. Jag tror inte att de är hörda och om de är hörda är det nog ganska kort, men jag är inte riktigt insatt i de ärendena ännu, säger Linda Seger.

TT: Har den häktade kvinnan kunnat säga vad hon har gjort de andra dagarna då våldsdåd inträffat?

– Vi har inte pratat med henne om det alls, säger Linda Seger.