Kritik mot regeringens klimatmöte – inga miljöorganisationer inbjudna i panelerna

Publicerad 2023-06-16

Regeringen bjuder i dag in till ett nationellt klimatmöte.

Men inga klimatforskare eller miljöorganisationer är inbjudna till panelsamtalen, vilket väcker kritik.

– När regeringen aviserade att de skulle ha ett klimatmöte tolkade jag det som att civilsamhället skulle vara en viktig del i förberedelserna inför och under mötet, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén, till TT.

På fredagen har regeringen bjudit in till ett nationellt klimatmöte där bland andra statsminister Ulf Kristersson (M), klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) kommer att närvara.

Flera panelsamtal anordnas under dagen där företrädare från framför allt näringslivet och elbolag deltar.

Att inga klimatforskare, miljöorganisationer eller unga finns representerade i paneldiskussionerna kritiseras av bland annat Naturskyddsföreningen.

– Fältbiologerna, Fridays for Future eller Auroranätverket till exempel som representerar nästa generation, det hade varit på sin plats, säger Karin Lexén till TT.

Aktivister lyfts upp av poliser utanför byggnaden.

Genom att även ge civilsamhället, akademin och andra delar av samhället en mer aktiv roll, skulle förutsättningarna för nya idéer kunna öka, enligt Karin Lexén.

– Tyvärr är min bild att det för många är betydligt svårare att komma i direktkontakt med den nuvarande regeringen än tidigare, oavsett vilket block det varit. Och det här mötet blir troligen inte den mötesplats för konstruktiv dialog mellan olika delar av samhället som det hade kunnat vara, säger hon.

Demonstranter finns på plats utanför klimatmötet, bland annat aktivister från Extinction Rebellion och Fridays for Future.

LÄS VIDARE