Ukraina får ökat militärt bistånd från USA

Av:  TT

Ukraina får ytterligare 1,1 miljarder dollar i militärt stöd från USA.

Beskedet kommer inför ett möjligt ryskt beslut om att annektera Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson efter genomförda skenomröstningar.

Hittills har USA gett närmare 17 miljarder dollar, omkring 190 miljarder kronor i dagens penningvärde, under Joe Bidens presidentskap.

Beskedet från Washington och Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre kom samma dag som Ukrainas utrikesdepartement gick ut med en vädjan om ökat stöd.

Vapenhjälpen ska bland annat bestå av 18 avancerade robotsystem och utrustning för att angripa och stoppa ryska drönare som används i invasionskriget.

– Vi avskräcks inte från att hjälpa Ukraina, vi står vid det ukrainska folkets sida, och hjälper dem att försvara sig så länge som det behövs, sade Karine Jean-Pierre.

”Ukraina uppmanar EU, Nato och G7-gruppen att omedelbart och avsevärt öka trycket på Ryssland, bland annat genom att införa nya hårda sanktioner och att avsevärt öka sitt militära bistånd till Ukraina”, skrev landets utrikesdepartement i ett uttalande på onsdagen.

Behov av stridsvagnar, stridsflygplan, pansarfordon, långdistansartilleri, luftvärn och missilförsvarsutrustning nämns i uttalandet.

Ukraina kommer att försvara sina medborgare i de regioner där riggade folkomröstningar anordnats av ryska ockupationsstyren, sade president Volodymyr Zelenskyj.

Vita husets talesperson Jean-Pierre understryker USA:s övertygelse om att omröstningarna var riggade, och att man överväger ytterligare sanktioner mot Ryssland på grund av skenvalen.

– Dessa så kallade omröstningar har varit en övning i tvång och desinformation utfört av marionetter som styrts av Ryssland, sade Jean Pierre.

Publisert: