Lunch och förhandlingar när Xi och Putin möts

TT-AFP

Publicerad 2023-03-17

Kinas president Xi Jinping åker till Ryssland i nästa vecka.

Xi och Vladimir Putin ska enligt uppgift diskutera ”strategiskt samarbete” under mötet, som beskrivs som en milstolpe för den rysk-kinesiska relationen.

President Xi Jinping besöker Ryssland mellan 20 till 22 mars, meddelar utrikesdepartementet i Peking. Enligt Kreml inleds besöket med en ”informell lunch” mellan Xi och Putin på måndag eftermiddag, varpå tisdagen är reserverad för förhandlingar ledarna emellan.

Xi och Putin har vid några tillfällen närvarat vid samma evenemang det senaste året, men mötet i nästa vecka blir ledarnas första på tu man hand sedan Rysslands invasion av Ukraina i fjol.

Xis Rysslandstripp utgör en ny milstolpe i Rysslands och Kinas växande partnerskap och visar tydligt på Kinas stöd för Ryssland, menar bedömare. Statsbesöket ses som ytterligare ett kinesiskt försök att axla rollen som huvudsaklig fredsmäklare i Ukrainakriget. I slutet av februari, på årsdagen av den ryska invasionen, lade Kina fram en så kallad ”fredsplan” för konflikten.

Signerar dokument

Rysslands krig i Ukraina väntas dominera agendan under veckans toppmöte. Kina har – till skillnad från stora delar av omvärlden – vägrat fördöma den ryska invasionen och i stället framställt sig som ”neutralt”, men har däremot fördömt de västerländska sanktionerna och anklagat Nato och USA för att provocera fram invasionen.

Enligt Kreml ska Xi och Putin diskutera fördjupat partnerskap och strategiskt samarbete länderna emellan – inklusive på den internationella arenan.

Kreml uppger även att ledarna ska underteckna en rad viktiga dokument under besöket.

– Avsikten med besöket är att ytterligare stärka den bilaterala tilliten, säger en talesperson för Kinas utrikesdepartement.

”Årets största event”

Putin bjöd in Xi till Ryssland under ett videosamtal i december. Den ryske presidenten uppgav då att det potentiella besöket skulle ”demonstrera styrkan hos de rysk-kinesiska banden för hela världen” och bli ”årets största politiska event när det kommer till bilaterala relationer”.

I slutet på februari besökte den kinesiska toppdiplomaten Wang Yi Moskva. Efter mötet hävdade Putin att rysk-kinesiskt samarbete är viktigt för att ”stabilisera den internationella situationen”.

Wang, å sin sida, slog fast att Kinas band till Ryssland är orubbliga. Sedan dess har det ryktats om ett nära förestående toppmöte mellan Xi och Putin i Moskva.

ANNONS