Kidnappad ukrainsk pojke kan tvingas strida för Ryssland

Publicerad 2023-11-09

Ukrainske 17-åringen Bogdan kidnappades till Ryssland 2022.

När han försökte ta sig tillbaka till Ukraina stoppades han vid gränsen.

Nu fyller Bogdan snart 18 år och kan tvingas strida mot sitt hemland.

Följ ämnen
Ukraina

Våren 2022 förde ryska soldater den då 16-årige Bogdan Jermochino och 30 andra ukrainska barn till Ryssland från deras ukrainska hemstad Mariupol.

Nu fyller han snart 18 år och har fått en inkallelseorder till ett mönstringskontor i Moskva-området i december.

– Jag tvekar inte längre när det gäller Rysslands planer för Bogdan. När han fyller 18 år om tre veckor är han myndig och kommer troligen att skickas iväg för att tjänstgöra i den ryska armén, säger Bogdans advokat Katerina Bobrovskaja till den ukrainska tidningen Graty.

Bogdans ryska vårdnadshavare Irina Rudnitskaja, som tar hand om ytterligare 13 barn, säger till BBC Russian Service att militärtjänstgöring inte är aktuell nu eftersom han är student, kallelsen till mönstringskontoret handlar bara om att ”stämma av uppgifter”.

17-årige Bogdan Jermochino skickas i värsta fall till fronten i Ukraina, för att strida mot sina egna landsmän.

I mars 2023 försökte Bogdan ta sig tillbaka till Ukraina via Belarus, men stoppades vid den belarusiska gränsen. Då rapporterade flera ryska statliga kanaler om hur han hade ”manipulerats” att söka sig tillbaka till Ukraina:

– I sista ögonblicket lyckades vi stoppa honom vid gränsen, sade då Maria Lvova-Belova, som är kommissionär för barns rättigheter i Ryssland.

Hon har också beskrivit Bogdan som en ”mycket positiv pojke som hjälpte våra soldater, han är verkligen pro-rysk”. Lvova-Belova hävdar att Bogdan och de andra 30 barnen ”evakuerades” från ”källare i Mariupol” och att de var ”hemlösa”, vilket inte stämmer, enligt Graty.

Själv har Bogdan uppgett för sin advokat att Lvova-Belova vid ett möte hotade att skicka honom till en psykklinik, enligt tidningen Graty.

Maria Lvova-Belova sade i sin tur till nyhetssajten Radio Svoboda i går onsdag att Bogdan får återvända till Ukraina om han vill.

Vladimir Putin träffar Maria Lvova-Belova, rysk kommissionär för barns rättigheter, i Kreml.

Bogdan har idag inte längre någon kontakt med vare sig sin tidigare ukrainska vårdnadshavare eller sina vänner från Mariupol. Han har inte heller något ukrainskt pass, bara ett ryskt. Formellt är han därför skyldig att göra rysk militärtjänstgöring.

Efter Bogdans misslyckade flykt till Ukraina i mars har alla meddelanden mellan Bogdan och hans tidigare ukrainska vårdnadshavare raderats. Hon säger till BBC Russian Service att det förmodligen är ryska säkerhetstjänsten som utfört rensningen.

Sedan 23 mars har Bogdan inte gjort ett enda inlägg i sina sociala medier.

Barnrättskommissionären Maria Lvova-Belova och den ryske presidenten Vladimir Putin är efterlysta av den internationella domstolen i Haag, eftersom de misstänks för krigsbrott i form av deportering av ukrainska barn till Ryssland.

Internationella brottmålsdomstolens åklagare Karim Khan hävdar att Ryssland olagligt har deporterat hundratals barn från ukrainska barnhem och adopterat bort dem till ryska familjer.

ANNONS