Svenska Lina, 31, stoppas av Trump

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Lina Assad, 31, har bott i Sverige i 25 år och är svensk medborgare. Hon jobbar på flygbolag och reser mycket.

Nu kan drömresan till USA stoppas på grund av president Donald Trumps order.

– Jag stämplas för att jag är född i Bagdad, säger hon.

Donald Trumps presidentorder om reseförbud, för medborgare i sju länder i den muslimska världen, påverkar även helt vanliga svenskar. De med dubbla medborgarskap.

Lina Assad kom till Sverige som sjuåring. Hon är kurd från gränsområdet mellan Iran och Irak, och född i Bagdad. I dag bor hon i Stockholm och jobbar som trafikassistent på SAS. Hon gillar att resa och har möjlighet att flyga billigare via arbetsgivaren.

– USA är en destination som vi utökat med direktflyg – till Chicago sedan tidigare och nu även LA och New York, säger hon och fortsätter:

– Jag har födelseort Bagdad i passet men jag är ju svensk. Det komiska är att man räknas som svensk förutom när man ska till USA.

”Man pekas ut”

Det färska amerikanska reseförbudet gör att hon antagligen inte kan resa till USA som planerat under våren.

– Man pekas ut utifrån sin födelseort och religion. Jag är hur svensk som helst och har sedan jag kom hit aldrig satt min fot i Irak eller Iran. Jag är en helt vanlig Svensson som blir indragen i ett maktspel, säger Lina Assad.

– Jag reser till typiskt Svenne-Gran Canaria. Senast var jag i Hong Kong.

Redan svårt

Normalt sett kan svenskar resa till USA utan visum via ESTA-systemet. Men redan i fjol skärpte USA inresereglerna för personer med bakgrund i länderna Syrien, Irak, Iran och Sudan.

– För mig är det redan svårt att resa till USA. Jag har familj som åker mycket till USA och deras ESTA är indraget.

Lina Assad har varit i kontakt med den amerikanska ambassaden i Sverige, men där får hon inga klara svar om vad som gäller för henne. USA-resan ser ut att förbli en dröm.

– De hänvisar vidare. Då är frågan, ska man fråga Trump själv? Det här är komiskt. Världen är på väg åt helt fel håll. Man stoppas utan någon riktig fakta.

”Suspekt terrorist”

Just nu känner hon sig mest uppgiven.

– Om jag är född på Karolinska är det okej, men om jag är född i Bagdad är jag en suspekt terrorist, säger hon och tillägger:

– Jag känner mig jätteutpekad och hånad.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Iran

Sverige

Bagdad

Irak

Stockholm

USA