Donald Trumps inreseförbud

Professorn: Terrorgrupper kan gynnas av Trumps beslut

Av: 

Kenan Habul

NYHETER

Trumps beslut om reseförbud kan uppfattas som rasistiskt och islamofobiskt.

Det anser Mohammad Fazlhashemi, svensk-iransk professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

– Det är väldigt kränkande att miljontals människor som varit främsta offer för islamistisk terrorism ska drabbas av det här, säger Mohammad Fazlhashemi.

Mohammad Fazlhashemi har i flera böcker och offentliga framträdanden skildrat konflikten mellan moderata och extremistiska krafter inom den muslimska världen.

Han befarar att fanatikerna i den muslimska världen kommer att gynnas av Trumps beslut.

Terrorgrupper som IS, Boko Haram och al-Qaida, kan få vind i segeln, tror han.

– Deras mantra har alltid varit att USA är muslimernas fiende. Nu finns risken att vanliga muslimer börjar tro att det ligger någonting i de säger, säger Mohammad Fazlhashemi.

”Kan uppfattas som rasistiskt och islamofobiskt”

Miljontals människor i de utpekade länderna drabbas av beslutet. De kan inte resa till USA för att studera, få vård, göra affärer, träffa vänner och släktingar.

– Det är folk som inte har någonting med våldsbejakande islamismen att göra. När de blir stoppade från att resa skapar det motsättningar och kan uppfattas som både rasistiskt, islamfientligt, islamofobiskt och orättvist.

I början av sin första mandatperiod 2009 åkte den förre presidenten Obama till Kairo och sa i ett tal att ”USA inte är i krig med islam”.

Donald Trump har valt en helt annan linje.

Risk för krig mellan Iran och USA

– Han riskerar att spä på konflikten i regionen mellan Iran och Saudiarabien. Just Saudiarabien har pekats ut som en finansiär av den extremistiska muslimska grupper. Men Saudiarabien är undantagen från Trumps lista, säger Fazlhashemi.

Även de konservativa krafterna i hans födelseland Iran kan stärkas av Trumps utspel.

Precis som i USA har de iranska hökarna varit emot kärnvapenavtalet med USA. I valet som hålls i maj kan de flytta fram sina positioner, tror professorn.

I värsta fall riskerar Trumps att leda till en väpnad konflikt mellan USA och Iran.

– Man ska komma ihåg att ord har makt. När man höjer tonläget på det här sättet gynnas hökarna på båda sidor. Jag kan verkligen inte se något positivt ur det här, säger Mohammad Fazlhashemi .

Fotonot: se hela tv-intervjun med Mohammad Fazlhashemi

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps inreseförbud

Mohammad Fazlhashemi

USA

Iran

Islam

al-Qaida

Rasism