Studie: Par lever hälsosammare – blir ändå tjocka

Foto: Johnér
För mycket soffmys?
NYHETER

Ja, man blir tjock av att vara sambo – det har forskare nu bekräftat.

Detta trots att personer som lever i tvåsamhet tenderar att göra en hel del mer hälsosamma val än singlar.

Tycker du att dina vänner tenderar att lägga ut ett par kilo i samband med att de får en ny partner? Den så kallade sambofetman är ingen myt, utan ett i allra högsta grad verkligt fenomen, visar forskning.

En kanadensisk studie visar nämligen att personer som har ett kärleksförhållande är mer benägna att gå upp i vikt än singlar, skriver The Independent.

Tog nio år

Under nio års tid fick fler än 15 000 vuxna, lika många män som kvinnor, varav tre fjärdedelar befann sig i ett förhållande varje år besvara frågor om sin hälsostatus. Studien gick ut på att ta reda på huruvida en persons civilstånd påverkar förmågan att bibehålla en hälsosam livsstil.

De som befann sig i ett förhållande åt mer frukt och grönt, undvek rökning, alkohol och snabbmat.

Slappnar av

Anmärkningsvärt är dock att paren – trots de hälsosamma livsvalen – hade en större kroppsmassa än singlarna. En möjlig förklaring till detta skulle kunna vara att paren känner en mindre press att se bra ut, menar Stephanie Schoeppe, som ledde forskarlaget.

– När par inte behöver se snygga och smala ut för att attrahera en partner, kanske de känner sig mer bekväma med att äta mer, eller äta fler födoämnen med högt fett- och sockerinnehåll, säger Stephanie Schoeppe till New Scientist.

En annan förklaring skulle kunna vara barn, menar forskningsledaren. Det är lätt hänt för föräldrar att falla för frestelsen att äta upp sina barns rester och mellanmål, vilket leder till viktuppgång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

Relationer

Motion