Miljontals syriska barn har levt hela sina liv i kriget

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sju chockerande fotografier.

Ett för varje år av krig i Syrien.

Miljontals syriska barn har vuxit upp – utan att ha upplevt en enda dag av fred.

I oktober 2012 stod jag i östra Aleppo och såg blödande barn bäras in på ett sjukhus. Marken skakade av bomber och artillerield, barnen skrek och grät, och jag minns att jag tänkte: det kan inte bli värre än så här.

Det kunde det.

Det som utspelade sig visade sig snart bara vara dramats första akt. Fler aktörer blandade sig in: Hizbollah, terrorgruppen IS, Ryssland och Iran. Situationen blev allt mer svårgripbar, läget för de civila allt ohyggligare.

När Aftonbladets Nivette Dawod och Magnus Wennman var tillbaka i östra Aleppo i fjol låg allt i ruiner.

Kolsvarta siffror

När kriget nu går in på sitt åttonde år och ännu inte visar några tecken på att vara över, summeras barnens lidande i kolsvarta siffror:

  • 470 000 döda, varav en stor andel barn

  • 8,6 miljoner barn i akut behov av hjälp

  • 6 miljoner barn på flykt innanför eller utanför Syriens gränser

Oräkneliga syriska barn har vuxit upp utan att få ha gått i skolan. Utan rent vatten och mat. Utan att ha upplevt en enda dag av fred.

Kriget är allt de någonsin känt till.

Här är sju bilder som visar hur barnen drabbats.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

1. GHOUTA

Kriget i Syrien går in på sitt åttonde år, men är långt ifrån över. Bomberna faller medan du läser den här texten. Över vuxna och barn. Bostadshus, skolor och sjukhus. Den här bilden togs den 21 februari i år i Damaskusförorten Ghouta och visar två barn som skadats av den syriska regimens anfall.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

2. ALEPPO

Den här bilden togs i september 2012, under krigets första år. Den visar hur en skadad pojke tas om hand på Dar al-Shifa-sjukhuset i Aleppo. Aftonbladet besökte samma sjukhus en månad senare. Tre veckor senare träffades sjukhuset av en bomb och lades i ruiner. Striderna om östra Aleppo skulle fortsätta i stort sett oavbrutet i fyra år till.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

3. JIBREEN

Runt åtta miljoner syrier är på flykt inne i landet, som så kallade internflyktingar. Den här bilden, från december 2016, visar en grupp barn som flytt striderna i Aleppo som leker i byn Jibreen.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

4. IDLIB

Ett barn som evakuerats från Aleppo sitter på en sjukhussäng i Idlib, en provinsstad vars befolkning flerdubblats på grund av alla internflyktingar. Bilden är tagen i december 2016. Många fruktar i dag att Idlib kan bli nästa stora krigsskådeplats.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

5. DAMASKUS

Våldet drabbar alla sidor. Den här bilden, som tagits av den syriska regimens nyhetsbyrå Sana, visar en kvinna som bär ett barn som skadats i ett bombattentat mot ett sjukhus i Damaskus. Terrorgruppen IS tog på sig attentatet.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

6. HASS

Flyganfallet mot den rebellkontrollerade byn Hass i oktober 2016 krävde 20 dödsoffer. Den här pojken överlevde och vårdas på ett närliggande sjukhus.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

7. MEDELHAVET

Bassel Mokdad, 17, skadades i kriget och kommer aldrig att kunna gå igen. Han befinner sig nu i Beirut i Libanon. På bilden sitter han framför en målning på treårige Alan Kurdi, som precis som många andra syrier drunknade när hans familj försökte tar sig över Medelhavet till Europa. Bilden togs den 12 mars i år.

Fotnot: Sifferuppgifterna i artikeln kommer från FN och UNHCR.

Publicerad:

LÄS VIDARE