Busschauffören: Så här är det att köra i det ”fina” området

avMiriam Bratt

NYHETER

Spark, spott och betalningsvägran. Det är vardag för bussföraren Martin Andreasson när han kör natt i Kullavik i Kungsbacka. I lördags eskalerade situationen i området, som Martin beskriver som ”ett av de rikaste områdena”.

– När jag sa till killen att sluta spotta så sa han ”min pappa har betalat så mycket skatt, så vi äger nästan den här bussen. Så jag får spotta på golvet om jag vill”, säger Martin.

Bussföraren Martin Andreasson har de senaste fem åren kört linje 720 i Kungsbacka söder om Göteborg.

Han har länge noterat att linjen, som går i ett område som han beskriver som ”fint” är en av de värre att köra. Men nu har han fått nog, skriver Göteborg Direkt.

Under Martins sista körning i lördags, strax efter klockan ett på natten, väntade ett stort gäng ungdomar på busshållplatsen vid Särö Kyrka. Eftersom alla inte hade en giltig biljett var det flera som behövde betala på plats, vilket inte föll i god jord hos ungdomarna.

– Jag har snart kört kvällar och nätter i tio år som bussförare och det här är det värsta jag har varit med om.

Foto: Privat

Ungdomarna: ”Din jävla sosse”

När Martin kräver att ungdomarna ska betala protesterar de flesta, men även de som betalar beter sig aggressivt. En av de första att betala gjorde det via appen på sin mobiltelefon.

– Då kommer han fram och skriker “här har du biljetten, din jävel” och trycker upp telefonen rätt i näsan på mig. Sedan går han och sätter sig, säger Martin.

Sedan kommer en kille som säger ”pappa har konto på betalappen så jag skiter i pengarna, men fy fan vilket rån med 32 kronor”. Två tjejer kastar även ur sig ”du måste vara en jävla bög som hatar oss tjejer, för annars hade du inte tvingat oss att betala”.

Martin beskriver att flera av ungdomarna kallar honom för ”din jävla sosse” och att de fortsätter hävda att de borde ha rätt att åka med bussen gratis.

– Som en av ungdomarna som sa: “Ni sossar är sjuka i huvudet. Ni ska vara glada att vi här ute tjänar pengar för landet. Jag ska fan inte betala för en jävla bussresa”, återger Martin.

1 av 4 | Foto: Privat
När ungdomarna väl kom på bussen spottade och skrek de.

Kille som spottar: ”Min pappa äger bussen”

Innan sista turen hade Martin haft en förhållandevis lugn lördagskväll. Det enda som han behövt ta itu med innan var två ungdomar som satt och spottade i bussen omkring klockan nio på kvällen.

– De spottade mängder. Jag hörde att de harklade sig när jag satt och körde.

När Martin sa till de två killarna så slutade den ena direkt, men den andra ska ha sagt ”min pappa har betalat så mycket skatt, så vi äger nästan den här bussen. Så jag får spotta på golvet om jag vill”.

Ungdomarna fick gå av två hållplatser tidigare och Martin konstaterade:

– Utanför bussen får de väl spotta hur mycket de vill.

Foto: Privat
Till slut tillkallades polisen och man ställde in flera turer med bussen samt drog in hållplatser.

Martin efterfrågar nu en öppenhet och vill att vi ska prata om vad som händer i områden som Kungsbacka.

– Kullavik är ett av de rikaste områdena som finns. Jag tror att folk inte tror att de kan vara sådana här problem i lite finare områden, eller vad man ska kalla det.

När Martin för många år sedan arbetade i Göteborg och körde en linje i området Bergsjön hade folk redan en föreställning om att det skulle vara en tuff linje att köra.

– Då frågade kompisar hur jag vågade köra i Bergsjön. Men det mest anmärkningsvärda som hände där var en gång när två killar ville ha ombord en dubbelsäng på min buss, för att de flyttade, säger Martin och fortsätter:

– Medan i Hovås och Brottkärr där jagade de oss med mopeder och kastade sten.

Martin: ”Jag vill bara göra mitt jobb”

Sedan lördagen har Martin känt en uppgivenhet och han var medtagen när han kom hem på kvällen.

– Det är så kränkande så det finns inte. Jag vill bara kunna göra mitt jobb.

Det stör oss mest i kollektivtrafiken – här är topplistan 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM

Bussar

Kungsbacka