Sanktioner mot ryska agenter och trollfabrik

avMartin Schori

Foto: MANDEL NGAN / AFP
Steven Mnuchin och Donlad Trump.

Ryssland försökte manipulera USA-valet 2016, enligt amerikanska myndigheter.

Nu kommer svaret: nya sanktioner mot 19 ryska medborgare och fem ryska grupper, meddelar landets finansdepartement.

Tanken med sanktionerna är att avskräcka Kreml från att blanda sig in i landets mellanårsval i höst, skriver Bloomberg.

– Dessa riktade sanktioner är en del av en bredare ansträngning för att ta itu med de pågående attacker från Ryssland, säger finansminister Steven Mnuchin, enligt sajten.

Sanktionerna kommer efter att den specielle åklagaren Robert Mueller lämnat in ett åtal mot 13 ryska medborgare och tre företag.

De anklagas för bankbedrägerier, identitetsstölder och för att ha försökt manipulera det amerikanska valet.

Sanktionerna omfattar alla som åtalas av Mueller, men också underrättelsetjänsterna GRU och FSB, samt sex personer som jobbar inom dem.

Demokrater och även vissa republikanska kongressledamöter har tidigare riktat kritik mot president DonaldTrump för att han inte varit tillräckligt hård mot Ryssland, som enligt underrättelsetjänsten försökte manipulera USA-valet.

Enligt åtalet började operationen för att påverka valrörelsen redan år 2014. En stor del styrdes från den mytomspunna trollfabriken Internet Research Agency, IRA, baserad i St Petersburg och med kopplingar till ryska myndigheter.

IRA tycks även ha ingått i ett nätverk där statskontrollerade medier, trollkonton och hacker-grupper samarbetade och förstärkte varandra.

Syftet har enligt Mueller varit att mobilisera Trump-väljare, få Clinton-supportrar att avstå från att rösta och så split i den amerikanska befolkningen.

ARTIKELN HANDLAR OM