Indonesien

Zoo får kritik – för rökande orangutang

Av: 

Malin Wigen

NYHETER

Ett klipp på den 22-årige orangutangen Odon sprids i sociala medier. I klippet ser man hur han tar upp en cigarett som en besökare kastat åt honom – och börjar bolma, skriver BBC.

Djurrättsaktivister rasar mot djurparken Bandung zoo i Indonesien efter att en orangutang som röker fångades på film. Klippet som visar händelsen sprids i skrivande stund i sociala medier.

Det var en besökare på djurparken som kastade in en tänd cigarett i inhägnaden där 22-årige orangutangen Odon befinner sig. Och han tog upp den och började röka.

Djurparkens personal säger att händelsen är beklaglig och att vakten måste ha varit på rast vid tidpunkten. Enligt talesperson Suhlan ska det finnas rutiner för att förhindra detta, skriver BBC.

– Det finns faktiskt en skylt vid platsen som visar att besökare inte är tillåtna att ge mat och cigaretter till djuren.

Samma djurpark i blåsväder förr

Marison Guciano, som är grundare av djurrättsorganisationen Indonesia Animal Welfare Society, anklagar djurparkens ledning för att ha dålig kontroll. Han menar också att det generellt är bristande djurskydd på djurparker.

– Nästan alla djurparker har dåliga förhållanden – från burar och utfodring till djurens hälsa, säger han enligt BBC.

Flera har krävt att den berörda djurparken ska slå igen sedan 2017. Detta efter läckta bilder från djurparken på björnar som tiggde efter mat av besökare .

Det här är inte första gången som man fått se apor röka i djurparker.

År 2012 lärde sig orangutangen Tori, vid  Taru Jurug zoo  i Java, att röka efter att ha plockat upp fimpar från besökare. Och år 2010 dog den sydafrikanska chimpansen Charlie som var känd för sina rökvanor, 52 år gammal. Då hade personalen försökt att få honom att sluta i flera år, men förgäves.

Publisert:

LÄS VIDARE

Bilderna på björnarna får folk att rasa

ÄMNEN I ARTIKELN

Indonesien

Apor

Djurskydd