Trump sa grattis till Putin – trots lappen från hans rådgivare

avHans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Kort efter Vladimir Putins valseger ringde Donald Trump upp sin presidentkollega och sa grattis.

Det var rakt emot instruktionerna från hans rådgivare, rapporterar Washington Post. I en lapp till Trump stod det enligt tidningen i versaler:

”GRATULERA HONOM INTE”.

Vita huset har bekräftat telefonsamtalet och uppger i ett uttalande att Trump ”gratulerade Putin till återvalet den 18 mars och underströk vikten av att att avväpna koreanska halvön från kärnvapen”.

– Det var ett jättebra samtal. Vi kommer förmodligen träffas i en inte alltför avlägsen framtid för att diskutera den okontrollerade kapprustningen, sa Trump till reportrar i Vita huset.

Nu uppger Washington Post att Trump hade fått tydliga instruktioner i det dagliga informationsmaterialet från sina rådgivare.

Där stod, i samma versaler som Trump ofta använder på Twitter:

”GRATULERA HONOM INTE”.

Enligt Washington Post fick Trump dessutom två andra råd från sin stab:

• Ta upp anklagelserna om rysk påverkan i presidentvalet 2016.

• Fördöm nervgasattacken på den ryske ex-spionen Sergej Skripal i England.

Trump nämnde dock inget av detta i samtalet med Putin och enligt Washington Post är det oklart om han överhuvudtaget läste instruktionerna i dokumentet.

Den republikanske senatorn och frekvente Trump-kritikern John McCain är kritisk. I en tweet skriver han:

”En amerikansk president leder inte den fria världen genom att gratulera diktatorer som vinner bluffval. Och genom att göra det med Vladimir Putin förolämpade Trump alla ryska medborgare som nekade rätten att rösta i ett fritt och rättvist val.”

Publicerad: