Mordet på Jamal Khashogghi

Mordet på Khashoggi – detta har hänt

Av: 

TT

NYHETER

Tisdagen den 2 oktober klev den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, 60, in på sitt hemlands konsulat i Istanbul – och försvann.

Turkiska myndigheter uppger att han mördats och styckats på konsulatet.

Saudiarabien uppger att han ”dog i ett knytnävsslagsmål” inne på konsulatet.

Detta är vad vi vet just nu.

Bilden sägs visa Jamal Khashoggi när han kliver in på det saudiska konsultatet den 9 oktober. Sedan dess har ingen sett honom.
 • 28 september: Besöker det saudiska konsulatet i Istanbul. Khashoggi planerar att gifta sig med sin turkiska flickvän Hatice Cengiz, och behöver ordna några dokument. Han ombeds återkomma veckan därpå-
 • 29 september: Reser till London för att tala på en konferens. Under helgen, som Khashoggi tillbringar i London, får han ett samtal från Saudiarabiens konsulat i Istanbul med instruktioner om att hämta dokumentet följande tisdag.
 • Måndag 1 oktober: Khashoggi reser tillbaka till Istanbul.
 • Tisdag 2 oktober: Återvänder till konsultatet för att hämta dokumenten som nu ska vara färdiga. Klockan 13.14 går Khashoggi in genom dörren på konsulatet. Innan han går in ger han sina två telefoner till flickvännen och ber henne slå larm om han inte återvänder. Hatice Cengiz väntar utanför till klockan 01 på natten men fästmannen dyker aldrig upp.
 • Klockan 03.13 landar ett privatplan med nio saudier, bland dem myndighetspersoner, i Istanbul. Flyget kommer från Riyad i Saudiarabien och vissa av passagerarna har diplomatpass. Saudierna checkar in på ett hotell nära konsulatet och meddelar att de ska stanna tre nätter. Redan samma dag lämnar de hotellet.
 • Runt 16-tiden lämnar sex fordon med saudiska myndighetspersoner konsulatet. Två andra fordon åker till konsulatets residens omkring 200 meter bort och lämnar det först fyra timmar senare. Den turkiska personalen i residenset blir ombedda att ta ledigt.
 • Cirka klockan 17.15 anländer ytterligare ett flyg med saudiska tjänstemän. Planet lämnar flygplatsen efter omkring en timme och mellanlandar i Egypten, innan det når Riyad.
 • Klockan 22.46 flyger privatplanet som anlände i Istanbul under natten till tisdagen mot Dubai.
 • 3 oktober: Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Jamal Khashoggi är försvunnen.
 • 6 oktober: Turkiska åklagare inleder en utredning av försvinnandet.
 • 7 oktober: Turkiska företrädare misstänker att saudiska företrädare har mördat Khashoggi inne på konsulatet och att de 15 saudiska medborgarna flögs till Turkiet för uppgiften. Det saudiska konsulatet nekar till anklagelserna.
 • 8 oktober: Turkiska utredare vill undersöka konsulatet och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det är upp till Saudiarabien att lägga fram bevis för att Khashoggi verkligen lämnade konsulatet.
 • 9 oktober: Saudiarabien bjuder in turkiska experter att undersöka konsulatbyggnaden. Konsulatets övervakningsbilder från dagen då Khashoggi kom dit har försvunnit.
 • 10 oktober: Den regeringsvänliga turkiska tidningen Sabah publicerar namnen på de 15 saudier som ska ha anlänt till Istanbul den 2 oktober. Enligt en källa till The Washington Post ska den amerikanska underrättelsestjänsten ha avlyssnat saudiska tjänstemän. USA:s vicepresident Mike Pence säger att USA är redo att hjälpa till i utredningen och president Donald Trump beskriver situationen som väldigt allvarlig.
 • 12 oktober: Turkiet säger sig ha såväl video- som ljudinspelningar inifrån Saudiarabiens konsulat som bevisar att Jamal Khashoggi mördades där, uppger en källa till The Washington Post.
 • 13 oktober: Donald Trump varnar Saudiarabien för amerikanska kraftåtgärder om det skulle visa sig att styret i Riyad ligger bakom Khashoggis försvinnande.
 • 14 oktober: Saudiarabien slår tillbaka mot hoten om sanktioner, och säger att man kommer att besvara varje bestraffning av landet med ännu kraftfullare åtgärder.
 • 15 oktober: Turkiska myndigheter söker under kvällen och natten igenom det saudiska konsulatet. Teamet av poliser och åklagare tar bland annat med sig jordprover från beskickningens trädgård. CNN rapporterar med hänvisning till källor att Saudiarabien är på väg att erkänna att Khashoggi dött under ett förhör som inte godkänts av högre ort.
 • 16 oktober: Uppges ha styckats. De turkiska team som genomsökt konsulatet har hittat bevis på att Khashoggi dödades i byggnaden, uppger en anonym turkisk myndighetsföreträdare för AP. Enligt en källa till CNN styckades även journalisten inne på konsulatet.
 • 17 oktober: Misstänkta kopplas till kronprinsen. Elva av de 15 saudier som turkiska källor pekat ut som inblandade i försvinnandet har band till den saudiska säkerhetstjänsten, rapporterar Washington Post , som bland annat hänvisar till uppgifter på deras sociala medier och mejlväxlingar. En av de misstänkta står dessutom personligen nära den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, medan ytterligare tre av dem har kopplingar till kronprinsens personskydd, uppger The New York Times. Tidningen har också identifierat en femte person som en framstående saudisk rättsmedicinsk läkare.
 • 19 oktober: Saudiarabien erkänner att Jamal Khashoggi ”dog i ett knytnävsslagsmål” inne på konsulatet i Istanbul och att ”de skyldiga försökte dölja vad som hände”. 18 saudiska medborgare är gripna och två generaler har sparkats, uppger saudisk stats-tv. USA:s president Donald Trump säger i en första kommentar att Saudiarabiens förklaring är ”trovärdig”.
 • 20 oktober: Nyhetsbyrån Reuters publicerar nya detaljerade om mordet från en saudisk myndighetskälla. Enligt denne ska planen inte ha varit att mörda Khashoggi utan övertyga honom om att återvända till Saudiarabien. Men situationen gick överstyr varpå en av de 15 misstänkta gärningsmännen ska ha strypt Khashoggi. Den döda kroppen ska sedan ha förts ut från konsulatet i en ihoprullad matta. En av de misstänkta gärningsmännen ska även ha klätt på sig Khashoggis kläder och lämnat konsulatet via en bakdörr.
 • 21 oktober: Saudiarabiens kung Salman och kronprins Mohammed bin Salman uppges ha ringt Jamal Khashoggis son för att framföra sina kondoleanser.
 • 23 oktober: Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tar i ett tal i parlamentet upp mordet på den saudiske journalisten. ”Det står nu helt klart att han mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul”, sa Erdogan.
 •  

Källor: TT, The New York Times, The Guardian, AFP, Reuters, The Washington Post

ANNONS

Shoppa härliga reakläder och skor - nu kan du fynda varor till 25% rabatt hos Ellos!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen misstänker: Khashoggis kropp upplöst i syra

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Jamal Khashogghi

Istanbul

Turkiet

Jamal Khashoggi

Saudiarabien