”Jobben går före skattesänkningar”

avJohanna Melén

NYHETER

I dag presenterade socialdemokraterna sin skuggbudget

Socialdemorkaterna vill satsa 1,5 miljarder extra för att möta alla varsel som nu läggs.

Det beskedet fanns med i den skuggbudget som presenterades i dag.

– Jobben går före stora skattesänkningar, sa Thomas Östros, ekonomisk politisk talesperson.

Och därmed säger man nej till regeringens nya skattesänkning på 15 miljarder för de som har ett jobb och som blir verklighet från årsskiftet.

Mest pengar vill socialdemokraterna lägga på att få fler i arbete. Det ska framförallt ske genom stora satsningar på utbildning. Totalt tio miljarder ska gå till bland annat yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning och fler högskoleplatser.

Socialdemokraterna vill också göra det lättare för arbetslösa ungdomar att få ett arbete. Till skillnad från regeringens generella sänkning av arbetsgivaravgifter för alla ungdomar vill socialdemokraterna istället helt avskaffa arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös ungdom.

För att möta de rekordmånga varslen, bland annat i industrin, vill socialdemokraterna satsa 1,5 extra miljarder. Pengarna ska gå till Vinnova och Arbetsförmedlingen.

Pensionärerna får mer

På punkt efter punkt hävdade Thomas Östros att man satsar fler miljarder och miljoner än regeringen. Skatten för pensionärer är ett sådant exempel.

På sikt vill socialdemokraterna att pensionärerna ska betala lika mycket skatt som löntagarna gör. I ett första steg vill man sänka skatten för pensionärerna med 2 700 kronor per år. Det betyder runt 225 kronor lägre skatt per månad.

Även barnfamiljer och studenter skulle få mer med Thomas Östros som finansminister. Socialdemokraterna vill att barnbidraget och studiehjälpen för gymnasieungdomar höjs med 100 kronor per månad. Även flerbarnstillägget och underhållsstödet höjs. För studenterna vill man höja studiemedlet med 375 kronor per månad.

Dyrare för de rika

Socialdemokraterna förslår även tre miljarder till skolan samt mer pengar till vård och omsorg.

Förlorarna i skuggbudgeten är de rikaste och de med dyrast villor.

Socialdemokraterna vill återinföra förmögenhetsskatten och höja fastighetsskatten för villor taxerade till fem miljoner eller mer.

Ett hushåll med en årsinkomst på 1,5 miljoner kronor och ett hus taxerat till sex miljoner kommer att få en fördyring på 10 000 kronor per år enligt socialdemokraternas förslag.

Man vill också dra in mer på försvaret än vad regeringen föreslår. Bland annat ska den svenska insatsen i Kosovo avslutas, meddelade Thomas Östros i dag.