Nyheter

Fängelse för Beltran

Av: 

Robert Triches

NYHETER

Skärpt straff: Fängelse i två och ett halvt år

GÖTEBORG. Tito Beltran fälldes i dag för våldtäkt mot Maria Lundqvists barnflicka, för sexuellt utnyttjande av en då sjuårig flicka, samt för övergrepp i rättssak.

Operasångarens straff: Fängelse i två år och sex månader.

Efter domen tog han sig till chilenska konsulatet, där han sågs av aftonbladet.se:s utsända.

Kort därpå greps han 500 meter från det hotell där han planerade att hålla en presskonferens.

Begärs häktad Åklagaren litar inte på att Beltran stannar i landet.
Begärs häktad Åklagaren litar inte på att Beltran stannar i landet.

Ulla Johansson är målsägarbiträde för den lilla flickan som utnyttjades av Tito Beltran.

– Jag är jättenöjd med hovrättens dom, säger hon till aftonbladet.se.

Någon egen kommentar till längden på fängelsestraffet har hon inte.

– Men jag kan konstatera att åklagarna yrkade på totalt tre års fängelse för brotten, säger hon.

Barnflickan trovärdig

I domen skriver hovrätten att eftersom Tito Beltran nu fälls för sexuellt utnyttjande av underårig vid ett flertal tillfällen, övergrepp i rättssak och våldtäkt, så kan inte någon annan påföljd än fängelse komma i fråga. Men man tar också hänsyn till att lång tid förflutit sedan samtliga brotten begicks.

Man konstaterar också att barnflickans historia är trovärdig och tillförlitlig och dessutom vinner stöd av vad framförallt Maria Lundqvist och Carola Häggkvist berättat. De faktorer som Tito Beltran pekat på, det vill säga bland annat brister i utredningen och inblandningen av Monica Dahlström-Lannes, är inte av sådan betydelse att de överhuvudtaget förändrar bedömningen, resonerar hovrätten.

Skadestånd

Tito Beltran ska också betala en ansenlig summa i skadestånd. Till den lilla flickan ska han betala 100 000 kronor i skadestånd för kränkning samt 10 000 kronor för sveda och värk. Även flickans pappa, som enligt hovrättens dom har utsatts för övergrepp i rättssak av Tito Beltrán får skadestånd, totalt på 5 000 kronor.

Och Maria Lundqvists barnflicka, som våldtogs av Tito Beltran på Nötesjö värdshus i Skåne, tilldöms skadestånd på totalt 85 000 kronor.

"Ett skämt"

– Utslaget är ett skämt, och det kommer jag verkligen att visa.

Det säger Tito Beltran per telefon till TT:s reporter.

Tito Beltran uppger för TT att han under förmiddagen besökt chilenska konsulatet i Göteborg för att lämna in handlingar inför den överklagan han planerar att göra till Europadomstolen.

Tomas Nilsson, Tito Beltrans advokat, sitter i rättegång hela dagen och meddelar att han inte har möjlighet att kommentera domen.

– Jag har inte läst domen och inte hunnit tala med Tito. Så jag har ingen särskild kommentar just nu, säger han när aftonbladet.se når honom under en kort paus.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter