Han startar namninsamling mot fiskekvoterna

NYHETER

”Frågan om torsken måste tas på allvar”

1 av 2 | Foto: Startar namninsamling Maths Björklund är engagerad i frågan om torskens fortlevnad och har startat en namninsamling som jordbruksministern kommer få ta del av.

Torsken i Kattegatt kan dö ut.

EUs-fiskeministrar anser nämligen att en åtta-procentig minskning av fiskekvoten räcker.

Det fick Maths Björklund att agera. Nu har han startat en namninsamling mot fiskekvoterna.

Maths Björklund från Kållered följde med spänning rapporteringen om torskfisket. Eftersom han har ett stort intresse för eu-, miljö- och konsumentfrågor, tyckte han att frågan var viktig.

– Frågan har ju varit på tapeten sedan Isabella Lövin gjorde oss uppmärksamma på torskens situation. Jag reagerade och följde den diskussionen.

EU-kommissionens förslag var en 25 procentig minskning av kvoten. När EU:s fiskeministrar i går kom överens om nästa års kvoter för torskfisket i Kattegatt, Nordsjön och Skagerack skulle bli åtta procent, reagerade han starkt.

– Det verkar som om man inte vill ta det här på fullaste allvar och frågan har tidigare heller inte prioriterats tillräckligt mycket.

Andra arters beroende

Maths Björklund startade en namninsamling på internet.

– Jag tänkte jag får dra igång det här och se om jag ytterligare kan påverka vår jordbruksminister för han får inte släppa taget om frågan nu. Miljöhotet inom fiskenäringen måste tas på allvar. Torsken ingår i ett kretslopp där andra djur är beroende av artens överlevnad. Torsken är en viktig fisk för Kattegatt, Nordsjön och Östersjön.

Några timmar senare, vid 14-tiden på torsdagen, hade nästan 300 personer skrivit på listan.

Nu hoppas Maths att miljöministern ska gå vidare i frågan och forsätta arbeta för en minskning av fiskekvoten när det kommer till torsken.

Hans namninsamling ligger ute på internet till den 31 december.

– Därefter skickas den till Eskil Erlandssons jobbmejl.

Vad förväntar du dig för gensvar?

– Jag får väl se lite hur diskussionerna går nu. Men jag får försöka göra en uppföljning och se att det kommer fram till jordbruksministern. Jag tycker jag borde få ett svar.

Press på handlarna

Maths Björklund är inte den ende av aftonbladet.se:s läsare som har reagerat på torskfiskekvoterna. I aftonbladet.ses forum debatterades ämnet friskt. Vid 14-tiden på torsdagen fanns cirka 70 inlägg i ämnet.

Flera läsare menade att man borde sluta äta torsk helt och hållet, bland annat signaturen "torsken":

– Vi i Sverige kan sätta totalpress på livsmedelsbutikerna genom att tala om för dem att vi bojkottar dem och helt enkelt handlar i en annan butik om de fortsätter att sälja torsk över huvud taget.

Inget totalförbud

Även signaturen "Evamys" ansåg att man som konsument kan påverka handlarna:

– Som privatperson finns bara en sak att göra, tala om för våra handlare att vi inte är intresserade av att köpa torsk. Som handlare vill man bara sälja, ekonomin styr så klart, kan de inte sälja en vara tar de inte in den i sortimentet, om alla går ihop minskar efterfrågan.

Vissa läsare ansåg att man ska införa totalförbud mot fiske av torsk, andra tyckte det motsatta.

Maths Björklund har sin egen lösning på problemet som uppstår i hans vardag.

– Jag minskar medvetet på mina inköp av torsk och försöker köpa en ekologiskt hållbar fisk som är kravmärkt. Tyvärr är det svårt för konsumenten att kontrollera sådant och det är en annan fråga man borde lyfta fram. Men att sluta äta fisk helt och hållet är inte rätt lösning, då tar bara någon annan upp den. Vi ska värna om fisket precis som vi värnar om jordbruket.