50 000 hushåll utan ström

avErik Wiman, Caroline Olsson, Olle Castelius, Tobias Österberg

NYHETER

"Det har fallit mycket träd över ledningarna"

Över 50 000 hushåll var utan ström när stormen svepte in över Sverige.

Hundratals montörer kämpade för att laga de trasiga ledningarna.

– När det är orkanstyrka på vindbyarna lägger sig träd över ledningar. Det är inte mycket att göra åt, säger P-O Olofsson vid Vattenfall.

På de stora elbolagens hemsidor uppdateras hela tiden antalet strömavbrott runt om i landet.

Siffran klättrade stadigt under förmiddagen i takt med att de hårda västvindarna spred sig över landet. Vid 17.30-tiden på kvällen var cirka 33 000 hushåll utan ström enligt kraftbolagens egna hemsidor när siffrorna plötsligt sköt i höjden.

– Det var ett stort ställverk utanför Nässjö som gick sönder och då släcktes det för ungefär 50 000 hushåll till, säger Eons presschef Johan Aspegren.

– Vi skickade naturligtvis dit våra gubbar så snart vi kunde och efter några minuter var felet åtgärdat. Vi kunde dock inte koppla på strömmen till alla kunder på en gång för då skulle säkringar i hela nätet ha gått. Men efter 45 minuter hade alla de kunderna strömmen tillbaka, säger han.

”För farligt”

Elbolagen hade under dagen hundratals montörer och skogsarbetare i stand by-läge, redo att ge sig ut i skogen för att reparera ledningar så fort stormen bedarrat.

– Säkerheten måste komma i första hand, när det blåser som mest kan vi inte arbeta, säger Carl Erik Olsson på Vattenfall.

Rör sig österut

Stormfällda träd rev ner elledningar och tusentals familjer var ström. Under förmiddagen var Västra Götaland, Halland och Kronobergs län värst drabbade. Senare under dagen spred sig vinden österut och i takt med det även problemen med elförsörjningen.

Vattenfall och Eon räknar med att de flesta kunder i landets västra delar ska ha strömmen tillbaka under lördagen.

Vid 19.30-tiden på kvällen var det cirka 10 000 hushåll som fortfarande saknade ström.

– Vi kan ännu inte säga hur lång tid reparationerna kommer att ta. Det blåser fortfarande kraftigt och det är möjligt att ytterligare hushåll kan drabbas, säger informatören på Eon Jan Erik Olsson.

5000 utan el

På söndagsmorgonen var fortfarande cirka 5000 kunder hos de tre stora elbolagen – Vattenfall, Fortum och Eon – utan ström.