Nyheter

Frisläppt efter nio år i fängelse

Av: 

Elisabet Wahl

NYHETER

Fälldes på grund av skräckteckningar och knivsamling

Timothy Masters när han släpps efter nio år i fängelse.
Timothy Masters när han släpps efter nio år i fängelse.

Efter nio år i fängelse släpptes Tim Masters fri i dag.

Nya DNA-bevis gör att de gamla bevisen mot honom inte håller längre.

– Nu ska jag träffa min familj, sa han till CNN efteråt.

När Tim Masters var 15 år gillade han att rita teckningar med skräckmotiv. Han samlade också på knivar och skräckhistorier. Det räckte för att göra honom till huvudmisstänkt när en förbipasserande cyklist hittade en stympad kropp i närheten av hans hem i Fort Collins i Colorado, skriver CNN på sin hemsida.

Fick livstids fängelse

Kroppen visade sig vara Peggy Hettrick, 37, och redan dagen efter förhördes Tim Masters om mordet.

Polisen trodde inte alls på hans försäkringar om att han inte hade något med mordet att göra och jobbade därför för att få honom fälld. Trots att det inte fanns några fysiska bevis som band honom till brottsplatsen eller till offret sattes han i fängelse 1998. Året därpå fick han sin dom avkunnad: livstids fängelse.

Polisen undanhöll bevis

Tim Masters har hela tiden hävdat att han är oskyldig och har därför tagit nya advokater till hjälp för att få till en ny rättegång. De här förhandlingarna började i september och Masters advokater har under de månader som gått kunnat visa att polisen undanhållit bevis.

Bland annat fick försvarsadvokaterna under rättegången 1999 aldrig ta del av ett vittnesmål från en plastikkirurg som hävdade att ingen tonåring hade kunnat utföra de precisa snitt som behövdes för att stycka Hettricks kropp.

Polisen undanhöll också ett förhör med en FBI-specialist som varnade polisen för att skräckteckningar inte på några sätt band Masters till mordet.

Nya DNA-bevis

När Masters advokater också lade fram nya DNA-bevis som hittats på mordplatsen fattades beslutet: den gamla rättegången ogiltigförklarades.

– Ett av DNA-spåren tillhör en möjlig misstänkt som förekom tidigt i mordutredningen, sa advokaten Don Quick.

Och även om möjligheten finns till en ny rättegång är det troligt att det inte blir någon.

– I ljuset av de här nya bevisen kommer jag att arbeta så snabbt jag kan för att besluta om alla anklagelser mot Tim Masters ska läggas ner eller inte, skrev distriktsåklagaren Larry Abrahamson i ett uttalande efteråt.

Tim Masters kunde inte nog berömma sina advokate efter frisläppandet.

– De har gjort ett fantastiskt jobb. Nu vill jag träffa min familj.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: