Eniro utnyttjas för bluffakturor

En bedrägerivåg drar över landet

En våg av bluffakturor har den senaste veckan drabbat företagare över hela Sverige.

Nu startar Stockholmspolisen en specialgrupp för att få stopp på bedrägerierna, uppger SVT:s Rapport.

Har du fått en faktura från Eniro?

Titta på den en extra gång.

Kanske behöver du inte betala. Ja, kanske bör du inte ens betala.

Risken är nämligen stor att du fått en bluffaktura i din hand.

Avslöjades av postgironumret

Rapport rapporterar i dag att fakturan – som är på närmare 3 000 kronor och uppges komma från ett företag vid namn E-Niro – drabbat åtskilliga företagare över hela landet, men att den inte har något med ”det seriösa katalog- och sök företaget” att göra.

– Den var utformad så att den såg ut att komma från Eniro och katalogen från Eniro hade precis kommit, så det stämde bra överens. Det var först när ekonomiavdelningen kollade postgironumret som vi inså att den var falsk, säger Jonas Almqvist, företagare i Sävsjö till SVT.

Hur omfattande den senaste veckans bluff är vet polisen inte. Inte heller har man någon kunskap om hur många som betalat in summan till bedragarna.

”Stå på dig”

Men vad ska man då göra om man tror sig ha fått en falsk faktura?

– Om man får en faktura som man tvivlar på så ska man motsätta sig betalningsansvar. Man meddelar blufföretagen att man inte tänker betala – och står på sig, säger Stig Sandgren vid bedrägerisamordningen hos Stockholmspolisen.

En rapport från Rikskriminalpolisen visade redan 2003 att blufföretagen lurade företagare på 750 miljoner kronor varje år.

Enligt polisen är den siffran knappast mindre i dag. Men nu gör man allt för att komma till rätta med problemet.

Vanligt med målvakter

Med hjälp av en nyligen sammansatt specialgrupp inom Stockholmspolisen hoppas man finna de skyldiga.

Arbetet är dock allt annat än lätt.

– Många gånger hamnar vi hos målvakter som har hämtat ut pengarna och frontar med sina identiteter. Min uppfattning är att det är samma aktörer som verkar i flera olika bolagsformer – man byter styrelseoch sätesort och krånglar till det så mycket som möjligt. Men bakom finns det ett antal personer som berikar sig duktigt på det här, säger Stig Sandgren.

Publisert: