Somaliasamtal kan vara bedrägeri

Drabbade uppmanas vända sig till polisen

Om du blir uppringd av ett okänt Somalianummer så gör du bäst i att inte svara eller ringa tillbaka.

Det kan nämligen bli en mycket dyr nota.

– Vi misstänker att det är någon form av lurendrejeri, säger Helen Adolfson som är informationsansvarig vid Eniro 118118 till aftonbladet.se .

Foto: pether engström
varning! Om du missar ett samtal från nummer +25260962203 – ring inte tillbaka. Det kan kosta dig.

På nätet berättar svenskar hur de har blivit uppringda på sina mobiltelefoner av ett Somalianummer. I bloggen The Bunk kan man läsa om fenomenet. Mannen bakom bloggen är en av många som har har ett missat samtal på sin mobil. Ett samtal från Somalia från telefonnumret +25260962204.

"Spontant känner jag att jag har få vänner i Somalia. Ytterligare sökningar på en så kallad sökmotor gav vid handen att jag inte alls var ensam om att ha blivit uppringd av detta nummer. Någon vilsen själ berättade på något forum att han hade ringt upp, varvid en telefonsvarare direkt kopplades in. En lågoddsare är också att taxametern tickade igång direkt".

Anmäl till polisen

Vid Telia känner man till Somalianumret.

– Vi råder våra kunder att vara försiktiga med att ringa upp missade samtal. Vi har dock inte haft något större antal kunder som har hört av sig, säger Irene Krohn vid Telias presstjänst.

Helen Adolfson vid Eniro 118118 kan också bekräfta att svenskar har blivit uppringda och har frågor kring fenomenet.

– Vi vet att det här förekommer och kunder har hört av sig och undrat vad det här är för något. Vi har varit i samråd med polisen och misstänker att det handlar om någon form av bedrägeri. Om man blivit utsatt för bedrägeri ska man vända sig till polisen, säger Helen Adolfson.

Det är inte första gången som bedragare använder sig av den här typen av teknik.

– Det har dykt upp liknande situationer tidigare. Det har skett ungefär ett par gånger per år de senaste två åren. Vi har då, precis som nu, avrått våra kunder från att ringa de här numren.

Har det varit samtal från Somalia vid de tillfällena också?

– Nej då har det varit andra länder.

Spelar Ronan Keating

När aftonbladet.se ringer upp det aktuella Somalianumret kopplas vi till en telefonsvarare. En kvinnoröst meddelar att vi snart kommer kopplas fram. Medan man väntar spelas Ronan Keatings hitlåt "Life is a roller coaster".

Efter cirka fem minuter har samtalet fortfarande inte kopplats fram och Ronan Keatings låt spelas på nytt.

Samtalet som pågick i fem minuter och tre sekunder kostade 158 kronor när vi ringde med ett Comviq kontant standardkort, vilket innebär en kostnad på cirka 31,50 kronor i minuten. Normalkostnad för samtal till Somalia med Comviq kontant standardkort är 22,37 kronor per minut.